Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Ramaphosa: Pågripelse av Putin vil være en krigserklæring

En pågripelse av president Vladimir Putin vil være det samme som å erklære krig mot Russland, mener Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

(NTB-AFP)

Vladimir Putin er i neste måned invitert til de såkalte Brics-landenes toppmøte i Johannesburg, men det er en kinkig sak for Sør-Afrika.

Landet er tilsluttet Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har utstedt arrestordre på den russiske presidenten for krigsforbrytelser i Ukraina.

Sør-Afrika er derfor forpliktet til å pågripe Putin dersom han dukker opp, men det mener president Cyril Ramaphosa er en umulighet.

– Uansvarlig

Opposisjonen i Sør-Afrika har gått rettens vei i et forsøk på å pålegge regjeringen å pågripe Putin og utlevere ham til ICC.

I et forsvarsskrift skriver Ramaphosa at det vil være «uansvarlig» og sette landets sikkerhet i fare.

– Russland har gjort det klart at en arrestasjon av den sittende presidenten vil være en krigserklæring, skriver han.

– Det vil være i strid med grunnloven å risikere en krig med Russland, fortsetter Ramaphosa, som legger til at det er hans plikt som president å beskytte landet.

Ber om unntak

Sør-Afrika søker derfor om unntak fra ICCs regler med henvisning til at en arrestasjon av Putin vil true «sikkerheten og freden», opplyser han.

Ifølge visepresident Paul Mashatile har Sør-Afrika også forsøkt å overtale Putin til ikke å komme på Brics-toppmøtet i august, men hittil uten hell.

Brics-landene består foruten Sør-Afrika av Brasil, Russland, India og Kina. De fem landene regnes som verdens raskest voksende økonomier og har de siste tolv årene samarbeidet for å utfordre vestlige lands økonomiske dominans i verden.

Sørafrikanerne avsto fra å stemme da FNs generalforsamling stemte for å fordømme Russlands invasjonskrig i fjor.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT