Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

FN frykter kald vinter for et Ukraina i energikrise

Ukrainas kraftforsyning er hardt rammet av krigen. FN frykter konsekvensene dersom befolkningen ikke har tilgang til strøm, vann og varme til vinteren.

Sammen med verdensbanken og Ukrainas regjering har FNs utviklingsprogram (UNDP) laget en rapport om skadene Russland har påført den ukrainske energiinfrastrukturen. Rapporten «Ukraine Energy Damage Assessment» anslår at skadene beløper seg til 10 milliarder dollar.

Flere enn 100 raketter anslås å ha truffet store energianlegg i forbindelse med over 1500 rakett- og droneangrep mot energiinfrastruktur, skriver UNDP i en epost til NTB.

Kraftig redusert kapasitet

Resultatet av disse angrepene er at kapasiteten til å produsere strøm er redusert med 61 prosent. I fjor gikk kapasiteten ved Ukrainas atomkraftverk ned fra 36 gigawatt (GW) til 13,9 GW. Til sammenligning anslås den samlede kapasiteten ved norske kraftverk til litt over 40 GW.

UNDP sier konsekvensene er urovekkende, og viser blant annet til mangel på oppvarming, samt undervisning og sykehusbehandling som står i fare på grunn av mangel på strøm.

Arvinn Gadgil. Foto: UNDP

– Det haster med å gjenopprette tilgangen til elektrisitet, varme og vann for befolkningen i Ukraina. Jeg er redd for konsekvensene dersom vi ikke klarer dette før vinteren, advarer direktør Arvinn Gadgil ved UNDP Global Policy Centre for Governance i Oslo.

– Norge må fortsette støtten

Sist vinter var en gjennomsnittlig husstand i Ukraina uten strøm i minst fem uker til sammen mens temperaturen var under 0.

UNDP anslår at det er umiddelbart behov for minst 1 milliard dollar for å gjenoppbygge kritisk infrastruktur for å sikre at innbyggerne kan takle den kommende vinteren.

– Norge – med sine mange miljøer innenfor energi – må fortsette sin støtte til Ukraina på energiområdet, både i den akutte fasen og i en forhåpentligvis fredeligere framtid når landet skal gjenoppbygges, oppfordrer Gadgil.

(©NTB)

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT