Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Norsk Folkehjelp: Bosnia er fritt for klasevåpen

Nesten 30 år etter at krigen tok slutt i Bosnia, har landet erklært at det er fritt for klasevåpen. – En historisk milepæl, sier Norsk Folkehjelp.

Organisasjonen skriver i en pressemelding at den begynte å rydde miner i 2012 og har stått for nesten 90 prosent av opprydningen. Det norske utenriksdepartementet har i stor grad betalt for arbeidet.

Fredag ble begivenheten feiret med en markering i den bosniske nasjonalforsamlingen, der både den norske ambassadøren Olav Reinertsen og Norsk Folkehjelps leder for humanitær mine- og eksplosivrydding, Per Håkon Breivik, var til stede.

– Denne historiske begivenheten er en betydelig seier for sivilbefolkningen og gir håp om en tryggere framtid for Bosnia-Hercegovina og andre land som fremdeles lider under trusselen fra klasebomber, sier Breivik.

Store mengder klasevåpen ble spredt over Bosnia i løpet av krigen fra 1992 til 1995. Ettersom udetonerte eksplosiver ofte blir liggende igjen på bakken, har de utgjort en stor fare for sivilbefolkningen. Hundrevis av mennesker er drept eller lemlestet siden krigen tok slutt.

Norsk Folkehjelp har ryddet klasevåpen i Bosnia Hercegovina siden 2012. Foto: Norsk Folkehjelp

Samtidig som Bosnia feirer en historisk milepæl, blir klasevåpen sluppet over andre land, ikke minst Ukraina, der 916 personer ble drept eller skadd av klasevåpen i fjor. Også i Syria har en rekke sivile blitt drept av klasebomber som ligger igjen på slagmarken.

I fjor ble 1.172 personer drept eller skadd av klasevåpen, ifølge Cluster Munitions Monitor. Det er det høyeste antallet registrerte ofre siden organisasjonen begynte å føre statistikk i 2010.

Til sammenligning ble 149 personer rammet av klasevåpen i 2021, året før Russland invaderte Ukraina.

LES OGSÅ:

LES OGSÅ

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT