Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Flyktninghjelpen: Kongo bør få sitt eget Nansen-program

Flyktninghjelpen ber Norge bruke samme type langsiktige hjelpeprogram for Kongo som Stortinget har vedtatt for Ukraina.

Det såkalte Nansen-programmet innebærer at Norge skal gi Ukraina 75 milliarder kroner i bistand i løpet av en femårsperiode.

– Tenk om flere land kunne gått sammen om å lage slike programmer for glemte kriser som for eksempel DR Kongo, hvor 26 millioner mennesker har behov for nødhjelp, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en pressemelding.

– De humanitære behovene i verden er galopperende, og finansieringen er mangelfull og uforutsigbar. Vi trenger langsiktige løsninger for krisene som vi vet ikke blir løst på kort sikt. Her kan giverland lære av Norge og Nansen-programmet, mener han.

Ukraina-møte i Oslo

Tirsdag er representanter fra en rekke hjelpeorganisasjoner og giverland samlet i Oslo for å diskutere humanitær hjelp til Ukraina. I forbindelse med møtet kunngjorde regjeringen at den vil bruke 650 millioner kroner fra Nansen-programmet til FNs humanitære innsats i Ukraina. Mandag ble det kjent at Røde Kors i Ukraina får 350 millioner.

Tidligere i år har penger fra programmet gått til alt fra ren militær hjelp til drift av skoler og sykehus, samt pensjoner.

Egeland peker på at det er viktig å også hjelpe land som ikke har den samme strategiske, geopolitiske betydningen som Ukraina, og ber om at den store støtten til Ukraina ikke fører til kutt i nødhjelpen til andre land.

– Må ikke rammes dobbelt

– Det er viktig at både Norge og andre giverland også fremover unngår at krisen i Ukraina fører til kutt i nødhjelp andre steder i verden. De fattigste og mest sårbare må ikke bli rammet dobbelt, først av økte matpriser på grunn av krigen og så redusert hjelp, sier han.

Han ser det som positivt at Stortinget vedtok en tilleggsbevilgning på 5 milliarder kroner til det såkalte globale sør da Nansen-programmet for Ukraina ble vedtatt i februar. Pengene er øremerket land som er spesielt hardt rammet av Ukraina-krigens ringvirkninger, ikke minst høyere matpriser og sult.

– Å stille opp for mennesker i nød utenfor områder av strategisk geopolitisk interesse er å følge det humanitære prinsippet om humanitet, og det skal Norge være stolt av, sier Jan Egeland.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT