Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Paven fordømmer klimaskepsis

Pave Frans går hardt ut mot alle forsøk på å fornekte og glatte over klimaendringene i forkant av høstens klimaforhandlinger i Dubai.

(NTB-AFP-DPA) – Etter hvert som tiden går, er jeg blitt klar over at vår respons ikke har vært god nok. Imens er den verdenen vi lever i, i ferd med å kollapse, og vi nærmer oss muligens et bristepunkt, skriver paven i et pavelig rundskriv kalt «Laudate Deum» – Lovpris Gud – som ble publisert onsdag.

Han mener at overgangen fra olje, gass og kull til fornybare kilder, som vindkraft og solenergi, ikke går raskt nok og uttrykker dyp bekymring for klodens framtid.

Under klimaforhandlingene må deltakerne forplikte seg til en utfasing av fossil energi, mener han.

– Uansvarlig latterliggjøring

Paven kommer også med en usedvanlig kraftig reprimande til dem som ikke tar klimaendringene på alvor.

– La oss endelig stanse den uansvarlige latterliggjøringen som framstiller denne saken som utelukkende økologisk, «grønn» og romantisk, skriver han.

– Uansett hvor mye man forsøker å fornekte, skjule, dekke over og relativisere dem, så er tegnene på klimaendringer der og de blir stadig tydeligere.

FNs neste klimaforhandlingsrunde – COP28 – starter i Dubai 30. november. Der samles ledere fra hele verden for å bli enige om nye mål i kampen mot den globale oppvarmingen. Utfasing av fossile energikilder står høyt på dagsordenen.

Oppfølging fra 2015

«Laudate Deum» er å forstå som en oppdatering av det pavelige rundskrivet om miljø og klima – «Laudato Si» – som ble publisert i 2015 og var på 200 sider. Der fastslo paven at klimaendringene var menneskeskapte og ba om økologisk omstilling. Han fordømte både miljøødeleggelser, sosial urettferdighet og overdrevet forbruk.

Teksten skapte langt større debatt enn hva som er vanlig for en religiøs tekst, og ble blant annet gjenstand for kommentarer i vitenskapelige tidsskrifter.

Få måneder senere opplevde verden et gjennombrudd i klimaforhandlingene i Paris.

Kritiserer rikes livsstil

Denne gangen ber paven om en ny type internasjonalt samarbeid og en erkjennelse av at måten vi behandler planeten på, rammer oss selv. Igjen kritiserer han jakten på profitt og det han kaller en uansvarlig livsstil i rike land. Han viser også til at utslippene per innbygger i USA fortsatt er dobbelt så høye som utslipp per innbygger i Kina.

I teksten anerkjenner han også klimaaktivistenes kamp.

– Det er opp til enhver familie å tenke over at framtiden til barna deres står på spill, skriver han.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT