Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Med Elon Musk ved roret søker X-brukere andre alternativer. Her er 4 av dem

Twitter/X har under Elon Musks første år fått brukere og annonsører til å forlate plattformen. Brit Stakston analyserer hva som skjer med plattformen og hvilke alternativer som er tilgjengelige.

(BLANKSPOT.SE) Det har vært et turbulent år for plattformen X – tidligere Twitter – med Musk ved roret. Hans lederskap og hans egne handlinger i aktuelle sosiale spørsmål har sterkt påvirket Twitter. Antall daglige aktive brukere synker, annonsører svikter, og navneendringen i juli til X ga ikke løft for verken merkevaren eller tjenesten som Musk hadde håpet på.

Musk annonserte tidlig at kjøpet av Twitter var en akselerator for å lage nettopp X, en app som vil gjøre alt. Det er forklaringen på navneendringen, men ingenting av dette er ennå utviklet. Snart har han tenkt å introdusere flere betalte tjenester for å kunne bruke plattformens ulike funksjoner.

Han hevder fortsatt i dag at kjøpet av Twitter var et skritt for å «sikre utviklingen av demokrati» ved å tilby en åpen og gratis plattform for alle med total ytringsfrihet.

Men stillheten av kritiske røster han avviser og mengden av hat, trusler og feilinformasjon som renner over på plattformen viser mer av et dypt dysfunksjonelt forum.

Denne artikkelen er levert av Blankspot.se: Donér månedlig eller et engangsbeløp så Blankspot kan fortsette å rapportere.

I dag har Elon Musk flest følgere i hele verden, med sine drøyt 162 millioner. Han har gjennom kjøpet av plattformen økt sin digitale innflytelse og makt over den offentlige samtalen. Musks egne antisemittiske, pro-russiske og pro-kinesiske innlegg har også vist flere og flere av hans politiske posisjoner samt kalkulerende markedsføringsstrategier.

Ved tiltredelsen gjennomførte han bemanningsreduksjoner på cirka 80 prosent, som var nødvendig for å redusere kostnadene og som ble bransjeledende. I tillegg er Musk belastet med store rentekostnader for lånene han tok opp ved oppkjøpet av Twitter.

Kuttene inkluderte nøkkelfunksjoner innen politiske spørsmål, sikkerhet og moderering. Tjenesten har nå en rekke problemer knyttet til stabilitet, integritet og funksjonalitet. Dette har igjen alvorlig påvirket det viktige systematiske arbeidet mot desinformasjon og sikkerhet for minoritetsgrupper.

Anti-Defamation League ADL, en jødisk organisasjon som bekjemper antisemittisme, har kritisert Elon Musk for hvordan Twitter raskt ble et hjem for ekstremister på grunn av mengden antisemittisk informasjon som lett ble spredt på plattformen.

ADL bemerket kort tid etter at Musk tok over at endringene han introduserte førte til en økning i antisemittisk innhold på plattformen.

I tillegg til at Twitter nå ikke prioriterte moderasjonsarbeidet, pekte ADL også på de negative effektene av Musks beslutning om å la hvem som helst kjøpe en verifisering av kontoen deres. Den blå «verifikasjonssjekken» ble tidligere innhentet etter en rimelig omfattende identifiseringsprosess.

Spesielt i amerikansk sammenheng har den verifiseringen hatt stor betydning for avsenderens troverdighet og legitimitet. Nå kan hvem som helst kjøpe dette for rundt 100 SEK og du kan derfor ikke lenger stole på hvem som er hvem. Da har det blitt fritt fram for falske kontoer, konspirasjonsteoretikere, digitale provokatører og svindlere å framstå som seriøse.

Musk selv så det som en måte å fjerne klasseskiller blant brukerne.

Skjermdump fra X/Twitter

ADL og mange andre kritiserte også Musk for å la tidligere suspenderte brukere komme tilbake. Et eksempel er den misogyne influenceren og tidligere kickbokseren Andrew Tate som, til tross for tidligere tilbakevendende brudd på plattformens tidligere regler, nok en gang ble ønsket velkommen tilbake.

Musk anklaget på sin side i september 2023 ADL for å stå bak 60 prosent av Twitters reduserte annonseinntekter.

Skjermdump: X/Twitter

Oppsummert fører alt dette nå til at mange vurderer alternativer til Twitter. Svenske Expressen skrev nylig at venstreside-debattanter flykter til Bluesky. En konklusjon som i og for seg mest er basert på Jonas Sjöstedts egne begrunnelser for å forlate Twitter, men generelt har det siste året på svensk twitter vært preget av en enda større dominans av sinte høyreside-debattanter.

De har også fått stort utbytte av tilstedeværelsen der i form av synlighet i samfunnsdebatten og i media.

Da TT gjorde en oppfølgingsartikkel om samme tema, uttalte jeg hvordan Twitter fortsatt når ut til redaksjoner i dag som en grunn til at det er vanskelig å forlate Twitter til tross for den negative utviklingen generelt.

Politikere har kunngjort at de trekker seg, men blir værende på grunn av den medie-synligheten som aktiv tweeting fortsatt gir i Sverige. Det er fortsatt en veldig effektiv kanal for politiske utspill og tenne brannfakler som blir sett av media.

Etter terrororganisasjonen Hamas sitt angrep på Israel 7. oktober og den pågående konflikten, blir det nok en gang klart hva det betyr for sivile å kunne rapportere direkte om hva som skjer med dem. Spesielt når journalister ikke er tilstede. Og selv om desinformasjon og propaganda også fyller alle strømmer, kan sivile vise de overgrepene som foregår og påvirke hvordan omverdenen ser på utviklingen.

Her har twitter alltid hatt en unik særstilling som kriseverktøy og det har alltid vært plattformens styrke.

Alternativene til dette vil aldri kunne erstatte det twitter var. Alle verdens medier vil ikke lenger vende blikket mot én plattform unisont. Tiden er forbi for dette. Tjenestene og brukerne utvikler seg, og den store trenden er mer fragmentering enn at det er en enkelt tjeneste som samler alle.

Prøv gjerne flere alternativer til mikroblogging, her er de fire mest populære alternativene:

Blue Sky Social ser på seg selv som «det twitter pleide å være», det vil si internasjonalt fokus og med stort fokus på nyheter, akkurat som twitter i sin begynnelse. Men det tar tid å bygge opp en brukerbase og akkurat dette er det mye mindre interesse for nå enn da sosiale medier var nytt.

Så langt er plattformen tilgjengelig via kun invitasjon eller noen dager med kø. Så snart de får litt mer volum av brukere, vil tjenesten være åpen for alle. Blue Sky er laget av eks-twitter-ansatte og ser ut som en twitter-kopi. De siste månedene har Blue Sky hatt en relativt stor vekst og følger samme mønster som twitter i starten. Det er mange journalister, forskere, aktivister og nå også politikere her. Antall brukere sies å være rundt 1,3 millioner per oktober 2023.

Mastodon – ønsker også å være en desentralisert plattform. Brukere kan kjøre sine egne «noder», dvs. mer en plattform hvor brukere kan bygge sitt eget nettverk. Ambisjonen her til en bruker er mer å bygge et lite tett fellesskap enn å nå hele verden med en enkelt tweet. Omtrent 10 millioner følgere over hele verden i mars 2023.

Tribel – en app som ønsker å komme bort fra at brukere «ender opp i dommedagsstrømmer» gjennom algoritmer. De beskriver seg selv som en plattform med «moral, sannhet og for folket». Brukerne kuraterer nyhetsstrømmen sin og bestemmer selv hvem som skal se hvilke innlegg. Posisjonerer seg klart nærmere demokratene i USA, dvs. i amerikansk sammenheng en app som anses å være «venstrelent», som en motvekt til dagens Twitter som oppfattes å ha blitt påvirket av Musks bevegelse til høyre. Ganske ny, ca 600 000 følgere ved inngangen til dette året.

Instagram Threads er også et alternativ til twitter, men på grunn av Metas uenighet med EU er dette en Instagram-funksjon som ennå ikke er implementert i Europa. Threads er en slags 500-tegnsversjon av Twitters 140 tegn. Brukere starter «tråder» og bestemmer hvem av følgerne som kan samhandle med innlegget. Alle med en Instagram-konto kan bruke Threads. Videoer kan være opptil 5 minutter lange. Settes pris på av mange for å være en roligere versjon av twitter, hvor lengre resonnementer og samtaler kan føres. Det snakkes ofte om at «tiktok for tekst» er ambisjonen, altså mer underholdning enn nyhetstung. Men Threads har vist seg å bli verdsatt nettopp for nyhetsdeling også på den måten som var sentral i Twitters nøkkelfunksjon.

Denne artikkelen ble først publisert på Blankspot.se og gjengitt i Transit Magasin under Creative Commons-lisens BY-NC-ND 2.5 SE. Artikkelen er oversatt fra svensk til norsk av Terje Karlsen. Støtt opp om et leserfinansiert Blankspot: Donér månedlig eller et engangsbeløp, slik at Blankspot kan fortsette å rapportere.

Brit Stakston
Blankspot.se | Nettside | + artikler

VD og grunnlegger av Blankspot.se

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT