Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Stem ja til forslaget fra Afrika – i dag har FNs medlemsland en historisk mulighet

KRONIKK: I en jungel av problemer, må vi klare å holde fast ved det som finnes av løsninger. En skattekonvensjon i FN er nettopp en slik løsning.

Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.

I dag har FNs medlemsland en historisk mulighet. Samtlige afrikanske land skal legge fram et resolusjonsforslag som handler om å få på plass en skattekonvensjon i FN.

En slik skattekonvensjon vil legge til rette for internasjonalt skattesamarbeid, slik at det blir vanskeligere å slippe unna skatt for store selskaper og rike individer. Spire forventer at Norge stiller seg på riktig side av historien og stemmer ja.

Verden preges av svært alvorlige kriser – klimaendringer, konflikt, sult, naturødeleggelser og økende ulikhet. Vi som er unge i dag, har en stor jobb foran oss for å ta tak i og løse alle disse krisene. Vi trenger at norske politikere gjør det de kan for å fremme løsninger allerede i dag.

I en jungel av problemer, må vi klare å holde fast ved det som finnes av løsninger. En skattekonvensjon i FN er nettopp en slik løsning. Ulike former for skattetriksing er et enormt problem for hele verden, og det tapper stater for midler som burde blitt brukt på å løse de nevnte krisene.

Uansett hva hver enkelt stat gjør på nasjonalt nivå, trenger vi internasjonal samhandling for å løse et problem som er grunnleggende internasjonalt. Når et gruveselskap flytter overskuddet fra Tanzania til et lavskatteland for å unngå skatt, er det vanskelig for myndighetene i Tanzania å løse dette på egen hånd.

På lik linje med at vi har fått konvensjoner som løser problemer med forurensing som ikke kjenner landegrenser, eller postkonvensjonen for å muliggjøre postgang på tvers av land, trenger vi en juridisk bindende konvensjon i FN som kan hjelpe statene med å stanse internasjonal skattetriksing. Globale problemer trenger globale løsninger.

I lang tid har OECD vært arenaen for å løse internasjonale skatteproblemer. Problemet med denne ordningen er imidlertid at det har vært OECD-medlemmer, som er de rikeste landene i verden, som har bestemt premissene for avtalene. Flere land har blitt invitert med inn gjennom det såkalte inkluderende rammeverket, men land i det Globale Sør har kritisert dette for å ikke være reell inkludering.

På grunn av den manglende inkluderingen i OECD-prosessene har det vokst fram et krav om å få på plass en skattekonvensjon i FN. FN er den eneste arenaen der alle stater er invitert til forhandlingsbordet på like premisser. Spire står sammen med organisasjoner over hele verden i en felles kamp for løse de store problemene med skattetriksing. Dette haster.

En skattekonvensjon i FN er helt grunnleggende for å løse de mange, alvorlige krisene vi står i nå. Kriser som bare vil vokse seg større uten reell handling. Norge må utnytte muligheten de har i dag!

Lise Saga
Nestleder ved Spire | Nettside

Nestleder i Spire, en miljø- og utviklingsorganisasjon som jobber for en rettferdig og bærekraftig verden. Spire er ungdomsorganisasjonen til Utviklingsfondet.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT