Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Norge gir 500 millioner kroner til klimatilpasning til de fattigste landene

Mens den globale støtten til klimatilpasning går ned, inngår Norge nye avtaler om støtten med 500 millioner kroner, i tråd med målet om tredobling innen 2026.

– Lyden av klimaendringene er tørre vekster som knaser under føttene på fortvilte bønder og skvulp fra små innsjøer der det skulle stått modnet korn. Klimaendringene er her, og verden må tilpasse seg. De aller fattigste trenger hjelp til klimatilpasning for å sikre mat på bordet, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.

FNs klimatoppmøte COP28 pågår nå i Dubai i De forente arabiske emirater. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) leder Norges delegasjon når Støre ikke er til stede. I tillegg vil klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) delta.

Under COP28 annonserer Norge avtaler for klimatilpasning verdt 500 millioner kroner, som skal gå til de mest sårbare landene. Under klimatoppmøtet i Glasgow COP26 lovet Norge å tredoble støtten til klimatilpasning innen 2026.

– Avtalene som Norge annonserer under COP28, retter seg i stor grad mot de minst utviklede landene. Det er de som har dårligst forutsetninger for å klare å gjøre de nødvendige tilpasningene selv. Samtidig er det avgjørende at de sitter i førersetet og er med på å lage løsningene slik at de er relevante. Det sikrer vi gjennom denne støtten, sier Tvinnereim i en pressemelding.  

Finansiering av klimatilpasning er ett av områdene man skal gjøre opp status på under årets klimaforhandlinger i Dubai. Ifølge FNs miljøprogram, UNEP, er klimafinansieringen redusert med 15 prosent globalt.

Under COP28 vil følgende avtaler for finansiering av klimatilpasning bli annonsert

  • LIFE-AR: Et initiativ for de minst utviklede landene som skal fremme nye og innovative metoder for effektiv tilpasning og bygge motstandsdyktighet. SUM: 100 millioner over fem år. 
  • LDCF (Least Developed Countries Fund): Et klimatilpasningsfond under Global Environment Facility (GEF) etablert av medlemslandene til klimakonvensjonen. LDCF er en tilskuddsmekanisme øremerket klimatillpasningsprosjekter i de minst utviklede landene. SUM: 100 millioner for 2023. 
  • ARC (African Risk Capacity): En forsikringsordning for å forberede, planlegge og reagere ved naturkatastrofer. ARC er allerede den største forsikringstilbyderen mot ekstremvær i Afrika. SUM: 300 millioner over 3 år. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT