Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation
Webinar about Norec’s grant for exchange cooperation

Equinors omstridte Rosebank-felt kan havne i retten. Miljøorganisasjoner ber om rettslig prøving

Påstanden er at britiske myndigheters avgjørelse om å godkjenne Equinors Rosebank-felt er lovstridig. – Støtten fra folk i Norge mot Rosebank-feltet har vært overveldende, så vi vet at søksmålet vil bli møtt med forståelse i Equinors hjemland, sier rådgiver for kampanjen.

Det er organisasjonene Uplift og Greenpeace UK som ber om en rettslig prøving, et såkalt ‘judicial review‘, av godkjennelsen som britiske myndigheters har gitt til Equinors planlagte oljefelt Rosebank utenfor Skottland.

Uplift og Greenpeace UK har levert inn to separate søksmål. De mener britiske myndigheters avgjørelse om å godkjenne Equinors Rosebank-felt er lovstridig.

Organisasjonene skriver i en melding at de mener at oljefeltet Rosebank ikke er kompatibelt med den britiske regjeringens planer om å kutte utslipp og sikre et trygt klima. De hevder at myndighetenes avgjørelse ignorerer utslippene fra forbrenningen av oljen fra Rosebank og at Equinors utbygging vil være en risiko for en rekke sårbare arter i et marint verneområde i Nordsjøen.

– Skulle aldri blitt godkjent

– Equinor skulle aldri blitt tildelt denne godkjennelsen, sier Tessa Khan, leder for Uplift UK.

– Vi mener myndighetene ikke har handlet i tråd med loven og har derfor intet annet valg enn å ta beslutningen til retten. Rosebank vil gjøre det umulig for Storbritannia å nå egne klimamål. Hvis myndighetene er uenige i dette, må de bevise det i retten. Det som er klart etter årets klimaforhandlinger, er at regjeringer i oljeproduserende land, som Storbritannia og Norge, ikke er villige til å gjøre det som trengs for å unngå farlige klimaendringer. Men i stedet for å miste håpet, kan vi stille dem til ansvar i retten, og vi begynner med beslutningen om å godkjenne Rosebank, sier Khan.

Tessa Kahn, leder i Uplift UK. Foto: Uplift

Motstanden mot prosjektet har vært synlig en stund, ikke bare fra miljøorganisasjoner. I august i år skrev mer enn 50 britiske parlamentsmedlemmer og politikere et brev til energisikkerhetsminister Grant Shapps med oppfordring om å stanse utbyggingen av Equinors oljefelt Rosebank.

I brevet begrunner parlamentsmedlemmene fra alle de store partiene hvorfor Equinors oljefelt må stoppes. De hevder at det ville være «dypt uansvarlig» å gi grønt lys til et oljefelt som vil produsere over 200 millioner tonn CO2 hvis oljen brennes.

Truls Gulowsen, leder i Naturvernforbundet, har tidligere uttalt at Equinor har blitt en skam for nordmenn:

– Equinor reklamerer med fornybar energi og morgendagens helter, men selskapets oljeplaner vil skape morgendagens hetebølger. Klimakrisa herjet i Storbritannia i sommeren og er mest akutt i Arktis, men det er akkurat i UK og Barentshavet at Equinor vil ha nye felt. Equinor har blitt en skam for nordmenn, og når folk i UK, Norge og over hele verden sier fra, er politikere i Norge nødt til å ta ansvar og stoppe vårt statlig eide selskaps stadig mer radikale oljekjør, uttalte Gulowsen i november i fjor.

LES MER: Følg striden om Rosebank-feltet i Transit Magasin

Som 56 kullkraftverk

Rosebank ligger 130 kilometer nordvest for Shetland og inneholder rundt 500 millioner fat oljeekvivalenter. Equinor fikk godkjennelsen til feltet i september i år. 

Når alt av olje og gass på Rosebank brennes vil utslippet av karbondioksid utgjøre like mye som kommer 56 kullkraftverk i ett år, ifølge pressemeldingen. Storbritannias skattebetalere vil bære nesten hele kostnaden (91 %) for utbyggingen av feltet, og Rosebanks eiere, norske Equinor og israelske Ithaca Energy, vil motta rundt 3 milliarder pund i skattelettelser, skriver Uplift. Organisasjonen siterer andre kritikere som mener Rosebank-prosjektet ikke vil redusere britenes energiregninger, siden oljen fra dette feltet vil bli solgt på verdensmarkedet og må kjøpes tilbake til markedspris. 

– Støtten fra folk i Norge mot Rosebank-feltet har vært overveldende, så vi vet at søksmålet vil bli møtt med forståelse i Equinors hjemland. Dette handler om at Storbritannia skal ha en sjanse til å nå egne klimamål, og da kan ikke Rosebank bli en realitet. Vi løser ikke klimakrisen ved at Norge kjører el-bil og bruker vannkraft, samtidig som de sender sitt statseide oljeselskap til Storbritannia for å akselerere klimaendringene, sier Lauren MacDonald, rådgiver for Stop Rosebank-kampanjen (bildet).

Lauren MacDonald. Rådgiver Stop Rosebank-kampanjen. Foto: Uplift

– Dette er et svært viktig søksmål som for første gang tar for seg olje- og gassindustriens bidrag til Storbritannias klimamål, slik de er nedfelt i North Sea Transition Deal. Vi er glade for å være med på å legge frem Uplifts mange argumenter for domstolen, sier Laura Tainsh, leder for miljø hos advokatfirmaet Davidson Chalmers Stewart LLP.

Equinor på glid?

Den kraftige motstanden som er reist har til nå ikke påvirket Equinor i nevneverdig grad. Likefullt meldte nyhetsbyrået Reuters for kort tid siden om at Equinor planlegger å selge ut 25 % av sin 80 %-andel i Rosebank, til en pris av 1,5 milliarder USD (amerikanske dollar), eller om lag 16,8 milliarder norske kroner.

Equinor ville ikke kommentere den opplysningen, men Transit Magasin / Naturpress fikk denne generelle kommentaren:

– At det er uenighet om energipolitikken,  er noe vi kjenner fra nesten alle land hvor vi har aktivitet. Vi er vel kjent med at miljøorganisasjoner er imot nye feltutbygginger. Samtidig er vi glade for den sterke støtten prosjektet har fått fra britiske myndigheter, industriorganisasjoner og fagbevegelse, svarte Ola Morten Aanestad.

— Rosebank er et olje- og gassfelt som vil motvirke nedgangen i britenes egenproduksjon og bidra til energisikkerhet med et vesentlig lavere karbonavtrykk enn dagens gjennomsnitt på britisk sokkel, sier Aanestad.

Aanestad er pressetalsperson, leting og produksjon internasjonalt, i Equinor.

– Vi ser dette som et tegn på at Equinor er usikre på Rosebank, har leder i Uplift UK, Tessa Khan, uttalt.

Det omstridte Rosebank-feltet på britisk sokkel er godkjent – og Equinor spytter inn milliarder. Aktivister reagerer. Følg striden om Rosebank-feltet i Transit Magasin.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT