Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

I Haag nå: Sør-Afrika anklager Israel for brudd på Folkemordkonvensjonen i ICJ

(NTB-DPA-AFP) Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober er ikke en begrunnelse eller forsvar for brudd på Folkemordkonvensjonen, sier Sør-Afrika i ICJ-høringen om Gaza. (Oppdatert og utvidet artikkel - sist oppdatert kl 15:23)

– Ingen væpnede angrep på et statlig territorium, uansett hvor alvorlig, kan begrunne eller forsvare et brudd på konvensjonen, sa Sør-Afrikas justisminister Ronald Lamola i sin innledende prosedyre i Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) torsdag.

Sør-Afrika hevdet videre at Israel med vitende og vilje har skapt ulevelige forhold på Gazastripen.

– Denne saken er viktig for å stoppe folkemordet som for tiden skjer på Gazastripen, sa Lamola.

– Systematisk

Sør-Afrika har klaget Israel inn for domstolen, som er FNs høyeste rettsorgan, med anklager om folkemord på palestinere på Gazastripen.

I sitt åpningsargument sa Adila Hassim, talsperson for Sør-Afrikas høyesterett, at landet mener Israel har overtrådt artikkel to i Folkemordkonvensjonen, en traktat som ble signert i 1948 i kjølvannet av holocaust.

– Handlingene i Gaza viser et systematisk atferdsmønster som folkemord kan utledes fra, sa Hassim i retten.

Israel får først komme med sitt forsvar i retten fredag, men talsperson Lior Haiat i det israelske utenriksdepartementet langet torsdag ettermiddag ut mot Sør-Afrika, som han anklaget for å tjene som «Hamas’ juridiske arm».

Vil ta flere uker

Domstolen i Haag skal først ta stilling til Sør-Afrikas hasteforespørsel om å beordre en umiddelbar stans i krigføringen i Gaza. En slik avgjørelse er ventet å kunne ta flere uker, og først etter at retten har tatt stilling til dette punktet, vil den vurdere påstandene om folkemord.

Ifølge det palestinske helsedepartementet i Gaza har minst 23.357 palestinere blitt drept i israelske angrep mot enklaven siden krigsutbruddet 7. oktober.

Israelske myndigheter nekter for å ha begått folkemord og påberoper seg selvforsvar etter Hamas-angrepet, som kostet over 1100 mennesker livet, ifølge israelske myndigheter.

Israels president Isaac Herzog har avfeid beskyldningene mot landet som «grusomme» og «uhyggelige». Anklagene mot Israel er også avvist av landets viktigste støttespiller USA.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Den internasjonale domstolen ICJ har sete i fredspalasset i Haag. FN-domstolen er nå bedt om å ta stilling til folkemordanklager mot Israel på grunn av krigføringen på Gazastripen. Foto: UN Photo / Andrea Brizzi

Demonstrasjoner

Flere proisraelske demonstranter marsjerte gjennom sentrum av Haag torsdag morgen med israelske og nederlandske flagg og plakater med bilder av mennesker som er tatt som gisler av Hamas.

Israelske Gabi Patlis, som bor i Nederland og var med i protesten, sa det var vondt at Israel nå anklages for folkemord.

– Spesielt etter 7. oktober. Det var vi som ble angrepet, sa han til en Reuters-journalist på stedet.

Det var også mange propalestinske demonstranter til stede utenfor ICJ-domstolen torsdag formiddag.

ICJs avgjørelse er endelig og kan ikke ankes, men domstolen har ingen mulighet til å håndheve avgjørelsen. ICJ har for eksempel beordret Russland til å stoppe invasjonen av Ukraina, uten at det har skjedd.

En rettsavgjørelse vil imidlertid øke det politiske presset mot Israel, og flere spekulerer i at det kan tjene som et påskudd for sanksjoner.

Langvarig støttespiller

Sør-Afrika har lenge vært en uttalt støttespiller for den palestinske saken, og regjeringspartiet African National Congress (ANC) har ofte sammenlignet palestinernes kamp for et eget land med sin egen kamp mot apartheid.

I den sørafrikanske storbyen Cape Town har også flere demonstrert torsdag til støtte for regjeringens anklager mot Israel i FN-domstolen. På trappene til den sørafrikanske høyesteretten sto flere propalestinske demonstranter i morgentimene med plakater med teksten «Stopp folkemordet» og «Boikott apartheid-Israel».

Det er også planlagt flere andre støttemarkeringer over hele Sør-Afrika gjennom dagen. Sørafrikanske myndigheter har brutt sine diplomatiske bånd til Israel.

Verdenssamfunnet har vært splittet over hvorvidt saken bør behandles i FN-domstolen.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT