Ledige stillinger
Ledige stillinger

FN-topp: Stans i støtte til UNRWA kan bryte med folkemordkonvensjonen

(NTB-AFP-Reuters) Stans i støtten til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger er kollektiv avstraffelse av millioner av mennesker, ifølge FN-toppen Francesca Albanese.

Francesca Albanese mener også at landene som har innstilt sin støtte, trolig bryter med sine forpliktelser i FNs folkemordkonvensjon.

Hun er FNs spesialrapportør for de okkuperte palestinske områdene.

Både USA og en rekke andre vestlige land har inntil videre stanset sin støtte til FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). Årsaken er mistanke om at tolv UNRWA-ansatte var vært involvert i angrepet på Israel 7. oktober i fjor.

Domstolens krav

Til sammen har FN-organisasjonen over 30.000 ansatte. I Gaza spiller UNRWA en avgjørende rolle i arbeidet med å hjelpe hundretusener av krigsrammede palestinere.

Fredag krevde FNs øverste domstol, ICJ, at Israel må ta flere konkrete grep for å unngå at landets styrker begår folkemord på Gazastripen. Blant annet må befolkningen der få tilgang til effektiv humanitær bistand.

Dagen etter valgte en rekke land å innstille støtten til UNRWA, påpeker Albanese. Hun mener dette er direkte i strid med ICJs ordre.

– Dette vil medføre juridisk ansvar – eller slutten på det internasjonale juridiske systemet, hevder hun på meldingstjenesten X, tidligere Twitter.

Norge stanser ikke

Mens en rekke land setter støtten til UNRWA på pause, har Irland og Norge lovet å fortsette sin støtte.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier at han støtter en etterforskning av anklagene, men understreker at man ikke må kollektivt straffe millioner av mennesker.

– Samtidig som jeg deler bekymringen for de veldig alvorlige anklagene rettet mot UNRWA, oppfordrer jeg andre givere til å reflektere over de utstrakte konsekvensene kutt i bistand vil ha i en tid med humanitær krise, sier han i en uttalelse søndag.

(Artikkel fortsetter etter bildet.)

Espen Barth Eide (Ap). Foto: Terje Karlsen / Transit Magasin

Eide mener det er viktig å skille mellom det enkeltpersoner kan ha gjort, og det UNRWA står for. Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland er av samme oppfatning.

– Givere, ikke sult barn som følge av syndene til noen få hjelpearbeidere, sier han, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

FN har gjentatte ganger advart om at det er fare for hungersnød på den krigsherjede Gazastripen.

– En skamplett

Også UNRWAs kommunikasjonsdirektør Juliette Touma er svært kritisk til landene som har innstilt støtte.

– Ni land stanser finansieringen i UNRWA, midt i en krig, mens de humanitære behovene for folk i Gaza bli stadig dypere. Dette er virkelig en skamplett for menneskeheten, det er virkelig det siste folket i Gaza trenger nå, kollektiv avstraffelse, skrev Touma på X lørdag.

Siden da har antall land steget til ti. Heller ikke Frankrike vil inntil videre gi UNRWA mer støtte.

Det vil heller ikke Canada, Australia, Storbritannia, Tyskland, Italia, Nederland, Sveits eller Finland.

Bønn fra FN-sjefen

FNs generalsekretær António Guterres ber innstendig landene om å gjenoppta støtten.

– Jeg har forståelse for bekymringene deres. Jeg ble selv forskrekket over disse anklagene. Men jeg oppfordrer sterkt regjeringene som har suspendert bidragene til i hvert fall å garantere fortsatt drift av UNRWA, sier han i en uttalelse søndag.

Ni av de tolv mistenkte UNRWA-ansatte er allerede oppsagt, ifølge Guterres. En er død, og identiteten til de øvrige to er ennå ikke bekreftet.

FN-sjefen lover at anklagene vil bli grundig gransket og at de som eventuelt er skyldige, skal stilles til ansvar – også strafferettslig.

(Artikkel fortsetter etter bildet.)

FNs generalsekretær António Guterres. Her avbildet på talerstolen på klimatoppmøtet i Dubai. Foto: Flickr / UNFCCC / CC BY-NC-SA 2.0 DEED

– Går til terror

Regjeringen i Israel, som lenge har hatt et dårlig forhold til UNRWA, har en helt annen oppfatning.

Israel mener UNRWA-sjefen Philippe Lazzarini må gå av, og at FN-organisasjonen må ut av Gazastripen når krigen er over.

Det var Israel som opprinnelig kom med anklagene mot de ansatte i UNRWA. Landets FN-ambassadør Gilad Erdan hevder at penger som gis til UNRWA, vil bli brukt til terrorisme.

Israel har også tidligere anklaget UNRWA for å ha forbindelser til Hamas, som i en årrekke har hatt den politiske makten på Gazastripen.

Etter måneder med krig er de fleste av Gazastripens 2,3 millioner innbyggere avhengige av hjelp fra UNRWA. Om lag en million mennesker har søkt tilflukt i FN-organisasjonens bygg og leirer.

Disse landene har stoppet støtten til UNRWA

En rekke land har suspendert støtten til FNs palestinske hjelpeorganisasjon UNRWA. Årsaken er anklager om at ansatte i organisasjonen skal ha vært involvert i Hamas’ angrep mot Israel 7. oktober i fjor. Landene som til nå har satt støtten til UNRWA på pause, er:

  • Storbritannia
  • Tyskland
  • Italia
  • Nederland
  • Sveits
  • Finland
  • USA
  • Australia
  • Canada
  • Frankrike
  • Japan
  • Østerrike

Kilde: AFP

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT