– Alvorlig matfattigdom blant barn vil si barn som overlever på svært mangelfullt kosthold, og kun inntar to eller færre matgrupper, sier Harriet Torlesse, hovedforfatter av en ny Unicef-rapport.
Ifølge Unicef lever 440 millioner barn under fem år i matfattigdom fordelt på om lag 100 lav- og mellominntektsland. Av disse opplever 181 millioner alvorlig matfattigdom.
– Barn som kun konsumerer to matgrupper per dag, for eksempel ris og litt melk, har opptil 50 prosent høyere risiko for å oppleve alvorlige former for underernæring, sier Unicef-sjef Catherine Russell.
Alvorlig underernæring kan føre til avmagring, en tilstand som kan være dødelig. Selv om barna overlever, vil de sannsynligvis mistrives og gjøre det dårligere på skolen, noe som gjør det vanskeligere å få seg en levelig inntekt som voksne, forklarer Torlesse.
Unicef etterlyser bedre sosiale tjenester og humanitær hjelp for de mest sårbare barna. Rapporten understreker også behovet for å revurdere det globale matsystemet og påpeker at sukkerholdige drikker og ultraprosessert mat markedsføres mot familier som en ny normal for barnekosthold.
– Alvorlig matfattigdom blant barn er et resultat av systemer som svikter, ikke familier som svikter, sier internasjonal rådgiver Kyrre Lind i UNICEF Norge.
– Barn som lever i alvorlig matfattigdom er barn på kanten av stupet. Mangel på nok og ernæringsrik mat kan ha varig negativ innvirkning på barnas overlevelse, vekst og hjerneutvikling, sier han.
Av de 181 millioner barna som lever i alvorlig matfattigdom, bor 65 prosent i bare 20 land. Rundt 64 millioner berørte barn er i Sør-Asia, og 59 millioner er i Afrika sør for Sahara.
I Somalia, et land som opplever konflikt, tørke og flom, lever 63 prosent av barna i alvorlig matfattigdom. I Gaza lever 9 av 10 barn i matfattigdom etter syv måneder med krig og restriksjoner på humanitær hjelp.
Likevel finnes det gode eksempler på land som har lyktes i å snu trenden:
Burkina Faso har for eksempel halvert andelen barn i alvorlig matfattigdom fra 67 prosent (2010) til 32 prosent (2021). Nepal har redusert andelen fra 20 prosent (2011) til 8 prosent (2022).
Peru har holdt andelen under 5 prosent siden 2014 til tross for en langvarig periode med økonomisk nedgang, og Rwanda har redusert andelen fra 20 prosent (2010) til 12 prosent (2020).
(©NTB)