Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Én milliard til matsikkerhet i utviklingsland

Norge har nå tildelt femårig støtte til matsikkerhet i utviklingsland. Utviklingsministeren håper midlene kan hjelpe kvinnelige småbønder.

– Med støtten til sivilsamfunn vil regjeringen nå småbønder. Vi vil øke produksjonen og gjøre dem mer motstandsdyktige mot klimaendringer, økonomiske vansker og konflikt, sier utviklingsminister Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.

Norges Vel, i samarbeid med Norcap, mottar 200 millioner kroner i løpet av den neste femårsperioden, som skal gå til å trappe opp innsats for bønder i Tanzania og Mosambik.

— Sammen med våre lokale partnere vil vi fortsette å jobbe for en mer bærekraftig og matsikker fremtid for småskala matprodusenter i Tanzania, Mosambik og Madagaskar, sier Anita Sæbø, Utenlandssjef i Norges Vel i en uttalelse.

I Tanzania får over fem tusen småskala risbønder tilgang på klimatilpassede frø. Med disse frøene kan de produsere nok ris til å dekke årsforbruket til en halv million mennesker i landet, heter det i pressemeldingen.

I Mosambik skal Norges Vel videreutvikle et nettverk med planteskoler som vil gi cashew-stiklinger til 75.000 bønder og opplæring i å ta vare på cashew-trær.

– Slik støtter vi opp om afrikanske lands egne ambisjoner om økt matsikkerhet og bidrar til å forebygge sult. Jeg ser fram til å se resultatene av sivilsamfunnets innsats og hvordan det kan endre liv for kvinner og lokalsamfunn, sier Tvinnereim.

Det kongelige selskap for Norges Vel, i samarbeid med Norcap, får totalt 200 millioner kroner over fem år til sin innsats for å øke risproduksjon i Tanzania og cashew-avlinger i Mosambik. Foto: Norges Vel

Canadiske CDF, i samarbeid med WorldFish, har fått støtte til å integrere landbruk og fiskeoppdrett i Malawi. Småskalabønder skal ta i bruk små fiskedammer hvor rester fra avlinger vil kunne brukes til å fôre fiskene. Avføring fra husdyr brukes til å gjødsle fiskedammene.

Organisasjonene sier at kvinnelige småbønder er de viktigste å nå ut til.

– Kvinner jobber i alle deler av matforsyningen, fra produksjon, foredling og salg, men må få bedre muligheter. Å støtte kvinner som jobber med mat vil gi både mer matsikkerhet og mer økonomisk utvikling for alle, sier Tvinnereim.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT