Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

FN: 250.000 blir drevet på flukt fra Khan Younis

Livredde palestinere flykter fra den østlige delen av Khan Younis, der israelske styrker angriper og har beordret masseevakuering. (Oppdatert kl 13:03)

Store deler av Khan Younis er fra før lagt i ruiner, men de siste ukene har titusenvis av innbyggere vendt tilbake. Mange av dem etter at israelske styrker gikk til angrep mot Rafah-området lenger sør der de tidligere var bedt om å søke tilflukt.

Minst ni mennesker ble drept og over 30 såret i et israelsk angrep mot Khan Younis i morgentimene tirsdag, opplyser helsemyndighetene.

Nyhetsbyrået APs journalister har telt likene, som ble brakt til Nasser-sykehuset. Minst tre av de drepte var barn og to var kvinner.

Angrepet rammet et bolighus i nærheten av Det europeiske sykehuset i byen.

Rakettangrep

Israel kaller angrepene et svar på et rakettangrep fra området mandag. Rundt 20 raketter ble da skutt mot Israel, men de fleste ble skutt ned av israelsk luftvern og ingen forårsaket skade.

Rakettangrepet skjedde samme dag som statsminister Benjamin Netanyahu hevdet at Israel nå nesten har «eliminert terroristhæren til Hamas».

Den militante palestinske gruppa Islamsk hellig krig (Jihad) hevder at det var de som sto bak mandagens rakettangrep.

Sykehus

Blant dem som ble evakuert fra Khan Younis natt til tirsdag, var pasienter ved Det europeiske sykehuset i byen. De ble flyttet til andre sykehus som fortsatt er i drift i Gaza.

Den israelske hæren gikk i morgentimene tirsdag tilbake på en tidligere ordre og hevdet at det ikke var gitt beskjed om evakuering av sykehuset.

Ifølge den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW) , som delvis finansieres av amerikansk våpenindustri, kommer israelske bakkestyrker trolig til å rykke inn i Khan Younis i løpet av kort tid.

Bakkestyrkene trakk seg ut av byen 7. april og hevdet da å ha nedkjempet all væpnet palestinsk motstand der.

Humanitær sone

Den israelske hæren har beordret innbyggerne i den østlige delen av Khan Younis til å søke tilflukt i Mawasi-området utenfor Rafah, der de hevder å ha etablert en såkalt humanitær sone.

Titusenvis av palestinere flyktet nylig fra dette området da også det kom under angrep.

Minst 21 mennesker ble drept og over 50 ble såret i to angrep mot Mawasi-leiren 21. juni, og minst 28 ble ifølge helsearbeidere drept i et angrep 28. mai.

Angrepet i juni fant sted tett ved et norskdrevet feltsykehus fra Røde Kors, og kontoret til Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ble også påført skader.

UNRWA fordømmer

FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) fordømmer Israels siste ordre om tvangsevakuering.

– Kun uker etter at de ble tvunget til å returnere til ødelagte Khan Younis, har israelske myndigheter på nytt beordret evakuering av området. Igjen blir familier tvangsflyttet, skriver UNRWA på X.

– Vi anslår at 250.000 vil måtte flykte, selv om det ikke finnes trygge steder i Gaza å flykte til, konstaterer FN-organisasjonen.

APOKALYPTISK: UNRWA beskriver situasjonen i en melding på X/Twitter 1. juli.

Kamper i Gaza by

Også i Rafah og flere andre steder på Gazastripen fortsatte de israelske angrepene tirsdag.

Ifølge øyenvitner ble det gjennomført luftangrep mot flyktningleiren Nuseirat, og Shujaiya-området i Gaza by ble for femte dag angrepet av israelske kamphelikoptre og stridsvogner.

Også der hevdet den israelske hæren tidligere i krigen å ha nedkjempet all væpnet motstand.

Tirsdag hevdet hærledelsen å ha «eliminert anslagsvis 20 militante» i de siste dagers angrep mot Shujaiya-området. Hamas-bevegelsens væpnede gren Qassam-brigadene hevder på sin side å ha påført de israelske styrkene store tap både der og lenger sør på Gazastripen.

Mange drept

Israel bekreftet tirsdag at 317 soldater er drept i Gaza siden bakkeinvasjonen, den siste mandag. Tusenvis av israelske soldater er også såret i kampene.

Det er ikke kjent hvor mange soldater Hamas og Islamsk hellig krig (Jihad) har mistet siden oktober.

Ifølge palestinske helsemyndigheter er minst 37.900 palestinere drept, men over halvparten av ofrene er barn og kvinner.

Hvor mange av de øvrige som deltok i kampene mot israelske styrker, og hvor mange som var ubevæpnede sivile, går ikke fram av helsemyndighetenes tall.

(©NTB)

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT