Siden april i fjor har borgerkrigen i landet pågått, og konflikten har ført til en sultkrise i Sudan.
– Vi ser at de stridende partene fortsetter å legge hindringer i veien for at den humanitære hjelpen skal komme fram til sivilbefolkningen. Vi ser også brutale angrep på sivilbefolkningen og på sykehus og helseinstitusjoner. Norge fordømmer dette, uttaler utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp) i en pressemelding.
FN- eksperter fastslo nylig at begge parter i Sudans borgerkrig bruker sult som våpen i krigen. FN anslår at 8,5 millioner mennesker står i overhengende fare for å dø av sult.
Regjeringen kritiserer partene for å hindre nødhjelp i å komme fram.
– Fysiske og administrative hindringer som begrenser eller forsinker nødhjelpen må opphøre, heter det i pressemeldingen.
Norge har planlagt å gi 218 millioner kroner i år i humanitær støtte til Sudan og naboland som er berørt.
Fakta om krigen i Sudan
- 15. april 2023 brøt det ut kamper i Sudans hovedstad Khartoum mellom regjeringshæren og deres tidligere allierte i RSF-militsen.
- Samme dag brøt det ut kamper i Darfur vest i landet.
- Konflikten står mellom landets to øverste militære ledere, begge medlemmer av militærjuntaen som har ledet landet siden kuppet i 2021: Hærsjef og juntaleder Abdel Fattah al-Burhan og hans nestkommanderende, RSFs leder Mohamed Hamdan Dagalo, som vanligvis omtales som Hemetti.
- Før kampene brøt ut, pågikk det forhandlinger om å innlemme RSF i regjeringshæren.
- RSF ble dannet i 2013 med utgangspunkt i Janjaweed-militsen og har på vegne av regimet i Khartoum kjempet i Darfur-regionen, der de anklages for omfattende krigsforbrytelser.
- Ifølge en FN-rapport fra juni 2024 er over 7 millioner mennesker internt fordrevne i konflikten, mens 2 millioner mennesker har flyktet over grensen.
- 755 000 mennesker står i akutt fare for å dø av sult, og 8,5 millioner står i overhengende fare for å bli rammet av hungersnød, ifølge samme rapport fra FN.