Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Kina-spaltist og forfatter fikk meldinger fra spionsiktet nordmann

Mannen i 30-årene som er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina, sendte meldinger til Nettavisens Kina-spaltist, forfatteren Torbjørn Færøvik.

– Han har vært aktiv på Facebook og sendt meg mange meldinger der, sier Torbjørn Færøvik til Nettavisen.

Færøvik, som har hovedfag i kinesisk historie, sier at han ble svært overrasket da han fikk høre hvem politiet hadde pågrepet på Gardermoen mandag. Han forteller at mannen kontaktet ham for noen måneder siden og spurte om han ville skrive en artikkel om Kina for et Ap-partilag.

– Så jeg skrev en kritisk artikkel, som jeg pleier å gjøre, og han takket for det. Han var helt normal og vennlig. I ettertid har han også kontaktet meg ved et par anledninger på Facebook for å spørre om et eller annet når det gjelder Kina. Jeg har aldri tenkt over aktiviteten hans som mistenkelig. Jeg får jo forespørsler om Kina hele tiden, sier Færøvik.

Nordmannen i 30-årene ble pågrepet mandag og er siktet for forsøk på spionasje til fordel for Kina. Dersom det skulle vise seg at den siktede nordmannen er spion, så illustrerer det at Kina arbeider på veldig mange nivåer, sier Færøvik.

– I dette tilfellet har de i så fall ønsket å få innpass i det norske politiske miljøet gjennom det største regjeringspartiet, sier han.

Mannen er varetektsfengslet i fire uker og vurderer om kjennelsen skal ankes, opplyser hans forsvarer, advokat Marius Dietrichson, til NTB. Ifølge Dietrichson sier mannen at han er uskyldig og ingen spion for en fremmed etterretning eller for Kina.

Skjermbilde av det som skal være mannen som er mistenkt for forsøk på spionasje for Kina. Foto: Faksimile

LES OGSÅ: Arrestert for spionasje for Kina. Har verv i Arbeiderpartiet og oppført uten inntekt

— Tror det er flere

– Kina har rotet seg inn i et hjørne som det tar lang tid å komme seg ut av. De har blitt uvenn med Europa, og de har et økende behov for å spionere og kartlegge det som skjer i Europa, særlig fordi de får stadig mer å gjøre med andre land, gjennom for eksempel handel og utveksling, sier Færøvik til Nettavisen.

På spørsmål om han tror det er flere spioner i Norge så er han tydelig:

— Vi må gå ut ifra at det er mange, sier Færøvik til Nettavisen.

LENKE: FØLG KINA I TRANSIT MAGASIN

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT