Jeg står i en av Skagens mange små kunstgallerier og overhører en samtale. Den norske mannen som står ved siden av meg og kikker på samtidskunst, spør den danske galleristen om det er boplikt i byen. Det er påfallende mange hus til salgs i de små gatene i sentrum av Skagen, og jeg har selv lurt på det samme:
— Er det boplikt her i Skagen sentrum?
Galleristen ser spørrende på mannen.
Det er helt tydelig at hun ikke har skjønt spørsmålet. — Boplikt?
Nordmannen omformulerer spørsmålet.
— Om man kjøper et hus i Skagen, må man da bo her?
— Aha, sier galleristen lettet. Hun smiler og svarer — Ja, man må bo her, men man skal ikke.
Mannen går ut av galleriet uten å ha blitt noe klokere. Selv er jeg god nok i dansk til å vite at må betyr kan, og at skal betyr må. Det er deilig å være norsk i Danmark, men det er unektelig fort gjort å tråkke feil i det dansk-norske språket. Selv har jeg nettopp stått hos den lokale bakeren og bedt min mann bestille en vanlig bolle, bare noen minutter etter at han humret over skiltet som peker ut mot Klitrosen.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
Vi har reist til Skagen for å senke både skuldrene og tempoet. Med oss har vi en bunke bøker vi aldri rekker å lese, kjølebag, vinglass og pledd. Vi har planlagt å gjøre nesten ingenting og har med vilje styrt unna den berømte uke 29, som fyller byen med dyre biler, rike mennesker, høy kjendisfaktor og levende musikk. Festivaluken, som for enkelte av lokalbefolkningen absolutt ikke er noe favoritt, og som minner om den norske Trysilsmellen, er for mange av turistene sommerens høydepunkt.
Vi besøker tuppen av Danmark den siste uken i juni, og både været og byen viser seg fra sin beste side. Skagen er virkelig billedskjønt og så tidlig i sesongen er det fortsatt bord å oppdrive på alle restaurantene, de som jobber i servicebransjen har ikke rukket å bli turistutmattet og servitørene har tid og lyst til å anbefale både fersk og kortreist fiskemat, god vin og lokalt øl.
Det er ingen tvil om at Skagen er den reneste postkortidyll med sine lange vakre sanddyner, billedskjønne gress-sletter, lave gule hus og for oss nordmenn, med en følelse av hjemlig eksotisme. Vi er nok mange som har sett Skagenmalernes romantiske bilder av strand, hav og Sankthansbål og som har drømt om å gå i lange hvite kjoler bortover stranden om kvelden mens himmelen skifter farge fra turkis til rosa. Skagenmalerne ble kjent for å male ut den vakre naturen, men mange av dem malte også lokalbefolkningen, realismen og hverdagen.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
I Skagen finnes det i dag både fastboende og hverdager, og noen ganger litt for mange turister. De siste årene har det vært en stadig mer opphetet debatt blant enkelte av de fastboende om hvorvidt byen har nådd sitt metningspunkt når det gjelder turisme, økte priser om sommeren og høy musikk både i gater og i havna. I en småby som tar imot mellom 1,5 til 2 millioner turister, inkludert over 150.000 cruisegjester hvert år, kan man skjønne at de som bor i de små idylliske husene er bekymret over både bybildet og den verneverdige unike naturen, i og rundt Skagen.
I løpet av den uken vi er på besøk ser vi en rekke cruisegjester haste forbi på rad og rekke med guide, mens de sniker kameraet over hekker og tar bilder inn i menneskers private hager. En av de helårsboende forteller meg at hun har gitt opp å bry seg om hun sitter på utstilling.
— Jeg er sikkert med på tusen sommerminner. Det er jo hyggelig for dem, sier hun lett ironisk.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
Toppen av Danmark på lavbudsjett
Skagen har i Danmark rykte på seg for å være stedet der de rike møtes, men byen er uten tvil mye mer enn det, og det er fullt mulig å feriere i Skagen både på lavbudsjett og med et ønske om å bidra til litt grønnere turisme.
Turist-direktøren i ‘Toppen av Danmark’, Nicolai Nissen, ønsker oss velkommen inn på turistkontoret i båthavna. På spørsmål om hvordan man kan legge til rette for en bærekraftig ferie i Skagen forteller han at en rekke tiltak allerede er i gang:
Det er investert i ladestasjoner for elbiler og Nissen forteller at flere er på vei. Havna i Skagen er også i gang med å tilpasse for elektrifisert cruisenæring som trenger ladestasjoner. De lokale hotellene og restaurantene er nøye med å passe på naturen og lokalområdet. Mange har aktive planer og tar valg som sikrer bærekraftig drift.
— Noe av det som er så deilig med Skagen er jo nettopp dette med at man kan sykle over alt, det setter vi pris på at våre gjester gjør, sier turistdirektør Nissen, som trekker frem at det tross alt er bedre å kjøre eller ta tog hit enn å fly, og særlig gjester fra Norge kommer i elbiler, noe som er med på å skåne miljøet.
Han trekker også frem viktigheten av å følge de retningslinjene byen allerede har lagt. Å holde seg til kildesortering som anvist på hoteller, campingplasser og i hytter.
— Det viktigste er selvsagt å ikke forsøple naturen, her er norske gjester utvilsomt dyktige og viser at de selv er gjester som har en flott natur og som er vant til å ta seg av den, legger Turistdirektøren til.
Også måten man ferdes i naturen på er viktig. Skagen er ikke stedet der man skal tråkke opp upløyd mark.
— Bruk de offisielle stiene, særlig i områdene ved strendene i Nordjylland, understreker turistdirektøren. — Om man tråkker utenfor oppmerkede løyper her kan det i verste fall medføre sandflukt.
Ikke minst er det fint å handle lokalt fra byens små og store produsenter, da slipper man at maten fraktes langt og støtter lokalmiljøet.
Mye av dette har vi allerede tenkt på før vi reiser hjemmefra. Vi har med en stor piknikkurv, pledd og bestikk, og vi vet godt hva Skagen har å by på av lokale varer. Nettopp piknik og ettermiddagsslumring i sandbankene er noe av det vi har gledet oss mest til. Vi har tatt med egne sykkelhjelmer hjemmefra og leier sykler i et av de mange utleiestedene. Det flate landskapet er perfekt å sykle i. Sykkelutleien tilbyr både hjelm og kurver til å ha på syklene, slik får du plass til pledd og lokal mat til turen.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
Et av våre egne forslag til en halvdagstur er å starte dagen hos Munchs slakteri og kjøpe pølser og paté, før man sykler videre bortover gaten for å kjøpe ferskt brød. Deretter svinger man slakt ned til havna for å fylle på med varme fiskefrikadeller. Derfra er det bare en liten sykkeltur til den tilsandene kirke, som på 1700 tallet ble så begravet i sand at den til slutt bare måtte avvikles. Kirken tapte i kampen mot naturens krefter.
Etter å ha latt seg fascinere av at det nå bare er kirketårnet igjen som kikker opp av sanden, kan man sykle tvers over øya, og over til Gamle Skagen med badehotellene på rekke og rad og de roligere strendene der man kan svømme om man er glad i iskaldt sjøvann. Her er det bare å bli utover ettermiddagen med pledd og matpakke, sørge for å få seg en is på det berømte utsiktspunktet og is-kiosken, og når solen går ned bli liggende på stranden å se himmelen som gradvis blir rosa.
Dagen etter kan man for eksempel sykle den andre veien og ut til tuppen av Danmark, det som kalles grenen, der man kan stå med ett ben i Skagerak og et i Kattegat. Her derimot er du ikke alene, og selv om det er både vakkert og vilt, føler vi her på et prakteksempel på det som potensielt kan bli over-turisme der vi går i tog langs sandbankene. Det er kø på grenen, tenker jeg litt skuffet, mens jeg er veldig klar over at vi selv også er en del av køen av mennesker som tærer på naturen.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
Bærekraftig turisme og annerledes opplevelser
De lokale selv anbefaler gjerne Skagen utenfor sesong. Den ene galleristen jeg blir kjent med frister med bilder av Skagen om vinteren lyssatt med julelys og små markedsboder med lokale varer. Hun trekker frem vinterbadefestival, Sankthans og Skagen Maraton som årstider som tåler mer besøk og sier at om man styrer unna høysesong kan man ofte finne sommerhus og hoteller til langt lavere priser. Skagen både vinter, høst og vår byr på gallerier, restauranter og ikke minst langt mindre overfylte tur-stier.
— Når vinden river finnes det ingen steder i verden som er bedre for ro og inspirasjon, forteller en lokal kafe-eier før hun spør om vi har vært ved Det Grå Fyr, en internasjonal lufthavn for trekkfugler.
Her mellomlander både sjeldne og eksotiske trekkfugler og fugleelskere fra hele verden kommer for å få et glimt av fugl man vanligvis ikke ser i disse trakter. Et lite tips er å komme til tårnet etter klokken 17.00 når butikken og kiosken er stengt. Da er det langt færre mennesker og flere fugler. Her kan man se solen stå opp og nyte utsikten over de to havene som møtes her ved tuppen av Danmark.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
Jeg kommer selv fra en liten Middelhavsøy som står i fare for å bli ødelagt av både flyturister og cruiseturister og kjenner på et stort ansvar når jeg er den besøkende i andres små byer. Både i Norge og andre steder i Europa kan man se tendenser til både overturisme og en endring i hvilke nasjonaliteter som kommer og når på året de kommer. I mange land er nye lover og anbefalinger innført.
I A-Magasinet 12. juli 2024 kan man lese om overturismen på Mallorca og de lokale som har fått nok av at 25 mennesker ramler ut fra hotellbalkonger og dør i fylla hvert år. I Athen har myndighetene satt et tak på hvor mange turister som får besøke Akropolis hver dag. I Roma risikerer man bot for å sitte på Spansketrappen og i Japan er tiltak gjort både i Kyoto og ved Mt Fuji. I Norge vurderes det om flere steder enn Lofoten skal innføre turistskatt.
Når jeg spør turistdirektør Nissen i Skagen om han er bekymret for hvilke konsekvenser klimaendringene vil få for Skagenturismen er han fortsatt optimistisk på byens vegne.
— Vi ser ikke tendensen til overturisme ennå, men det snakkes en del om det, sier Nissen.
Også i Skagen ser de at tidspunktet for besøkende endrer seg litt. De har hatt flere turister på våren og om høsten i det siste og litt færre midt på sommeren. Turistdirektøren tror kanskje det kan skyldes at det nå har regnet mer midt på sommeren. Da søker danskene sydover. Nissen understreker at særlig nordmenn og tyskere er flinke til å kle seg etter været og har riktig klær med på ferie til Skagen, de klarer å nyte naturen og byen i all slags vær.
— Vi kan nok forvente at det kommer fler turister fra sydligere land når det blir enda varmere i Sør-Europa, men samtidig kan man se for seg at det kan balanserer ut fordi danskene drar til syden på grunn av de våte somrene her, avslutter Nissen.
(Artikkel fortsetter etter foto.)
Uansett når på året man velger å besøke Skagen anbefaler vi å ta vare på den unike naturen som omringes av Skagerak og Kattegat. Det er viktig at vi alle sammen overholder de lokale anbefalingene, handler lokale råvarer og gjerne tar beina eller syklene i bruk, slik at vi sammen og hver for oss bidrar til å bevare disse historiske og vakre områdene for ettertiden.
Og dersom du kommer over noe i naturen som ikke skal ligge der, ta en for laget og ta med deg plast og søppel. Man må ikke, men man skal.
TIPS: En rekke campingplasser har bærekraft som hovedmål. Noen av dem kan du lese om her.
En Passant – Transit Magasins faste kulturspalte. Her er Kristina Quintano spaltist og redaktør. Les alle saker i denne spalten her.
Fast middelhavskorrespondent og kulturkommentator for Transit Magasin. For mange kjent som stemmen bak Facebook-bloggen Budbringeren fra Helvete.