I fjor økte Norfund investeringene sine i fattige land til 7,7 milliarder kroner.
– Avkastning fra lønnsomme bedrifter gjør at vi kan investere nesten tre ganger så mye som vi får overført fra staten, men behovene vokser enda raskere, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund.
Norfund er statens investeringsfond for utviklingsland, og i 2024 var økningen i investeringene på til sammen 1,2 milliarder kroner.
– Etterlater bærekraftige bedrifter
Globalt falt verdens samlede direkteinvesteringer i utviklingsland for andre år på rad og var i fjor 2 prosent lavere enn året før, ifølge FNs handels- og utviklingsbyrå ( UNCTAD ).
– Gjennom å investere i bedrifter, banker og energiprosjekter, mobiliserer vi privat kapital og bidrar til å bekjempe fattigdom og klimaendringer på en effektiv og skalerbar måte. Når vi selger oss ut etter noen år, etterlater vi oss bærekraftige bedrifter, og vi kan bruke de samme midlene igjen, sier Thorleifsson, i meldingen som er sendt ut.
Siden 2022 har investeringsfondet mottatt 1,68 milliarder til utviklingsmandatet sitt og én milliard til Klimainvesteringsfondet. Like før jul mottok Norfund også 250 millioner kroner til investeringer i Ukraina.
Det er avkastning og nedsalg som nå gjør at Norfunds investeringer utgjør nesten tre ganger beløpet overført fra statsbudsjettet.
Aukrust: – Glad for reduksjon i ulikhet
– Behovet for kapital for å skape jobber som bidrar til fattigdomsreduksjon og setter fart på energiomstillingen er enormt. Jeg er svært glad for at Norfund bidrar til å redusere ulikhet mellom mennesker gjennom sine investeringer, som gang på gang viser seg å være lønnsomme, sier Norges nye utviklingsminister Åsmund Aukrust (Ap).
– Gjennom å investere i bedrifter, banker og energiprosjekter, mobiliser vi privat kapital og bidrar til å bekjempe fattigdom og klimaendringer på en effektiv og skalerbar måte. Når vi selger oss ut etter noen år, etterlater vi oss bærekraftige bedrifter, og vi kan bruke de samme midlene igjen, sier Thorleifsson.
Jevn økning
I 2020 økte investeringene til Norfund med 20 prosent, i 2021 med 10 % og i 2022 med nye 20 %. 2023 endte på samme nivå som året før, men i fjor fortsatte økningen med nye 18 %.
Over klimainvesteringsfondet, som Norfund har forvaltet siden 2022 med mål om å unngå utslipp i utviklingsland, investerte Norfund i fjor 1,7 milliarder i fornybar energi. I tillegg ble det gjort investeringer i sektoren på 1,6 milliarder over utviklingsmandatet, med mål om å skape jobber og bekjempe fattigdom. Over utviklingsmandatet investerte Norfund videre 2,6 milliarder i selskaper innen finansiell inkludering, 1 milliard i selskaper innen landbruk og industri, 590 millioner i lokale og regionale fond som investerer direkte i selskaper, og 230 millioner i grønn infrastruktur.
– Lønnsomhet er oppnåelig
45% av Norfunds investeringer i 2024 gikk til Afrika, 39% til Asia og 16% til Latin-Amerika.
– Vår erfaring er at selv om det er utfordrende å investere i våre markeder, er det mulig å gjøre lønnsomme investeringer, og at private investorer ofte priser risikoen for høyt. Gjennom å investere og mobilisere privat kapital, bidrar vi til å rette opp denne markedssvikten, sier Thorleifsson.