Dette er et innlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Delta i debatten? Send innlegg til debatt@transitmedia.no.
KRONIKK | Den kurdiske fagforeningsaktivisten Sharifeh Mohammadi har på nytt blitt dømt til døden av Revolusjonsdomstolen i byen Rasht. Dommen, som ble avsagt 13. februar, skjer til tross for at Irans Høyesterett tidligere hadde opphevet den og sendt saken tilbake til en lavere domstol for ny behandling. Mohammadis «forbrytelse»? Å ha deltatt i faglig organisering og uttrykt motstand mot dødsstraff.
Kampanjen for Sharifeh Mohammadis frihet peker på den groteske ironien i at dommen ble kunngjort på fødselsdagen til Mohammadis sønn – en gutt som har ventet lenge på morens frihet.
Fagorganisering som forbrytelse
Mohammadi er dømt for «baghi», en alvorlig anklage i Iran som innebærer «væpnet oppstand mot staten». Bevisene? Hun har vært medlem av en Telegram-gruppe, hatt en plakat med teksten «Nei til dødsstraff» hjemme, og publisert artikler om arbeidernes situasjon i Iran.
Mohammadi har i årevis vært en del av Koordineringskomiteen for å hjelpe til med opprettelsen av fagforeninger, en organisasjon som forsøkte å kjempe for arbeidernes rettigheter innenfor det iranske systemet. Ifølge Mohammadis familie var hennes engasjement i denne komiteen avsluttet allerede i 2012, men iranske myndigheter bruker nå hennes tidligere aktivitet for å knytte henne til den kurdiske opposisjonsgruppen Komala – en påstand både hun og familien benekter.
Skueprosess og politisk justismord
Rettssaken mot Mohammadi har vært preget av alvorlige rettsbrudd. Under den første rettsrunden ble hun dømt av dommer Ahmad Darvish-Goftar, mens ankesaken ble behandlet av hans egen sønn. Ifølge kilder nær familien har Sharifeh Mohammadi aldri fått delta fysisk i sine egne rettssaker – hun har kun fått svare på dommerens spørsmål via videokonferanse fra fengselet.
Dommen mot henne kommer i en periode der iranske myndigheter i økende grad tyr til dødsstraff mot politiske aktivister, fagforeningsfolk og minoriteter. Den iranske staten forsøker å kneble enhver form for organisert opposisjon – særlig i arbeiderbevegelsen.
Tortur og press for falske tilståelser
Sharifeh Mohammadi ble arrestert 5. desember 2023 på vei hjem fra jobb i byen Rasht. I de første tre månedene etter pågripelsen ble hun holdt i isolasjon i både Rasht og Sanandaj, og ifølge kilder utsatt for fysisk tortur for å tvinges til en tilståelse.
Under avhør i et fengsel i byen Sanandaj ble hun bedt om å underskrive en ferdigskrevet tilståelse. Da hun nektet, ble hun utsatt for fysisk vold fra sin arrestant, som førte til alvorlige skader. Dette er et vanlig grep fra iranske myndigheter for å presse frem «tilståelser» som senere kan brukes som bevis i retten.
Sannar Araszadeh, frilansjournalist
Forfatter og frilansjournalist