FNs menneskerettighetssjef advarer mot masseovervåking

Annonse

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay advarer mot den masseovervåkingen som enkelte myndigheter utfører mot sine borgere.

Pillay presenterte i dag 16. juli resultatene fra studier fra OHCHR, som avslører en bekymringsverdig mangel på gjennomsiktighet om myndigheters praksis og holdning til overvåking, «inkludert de facto utnyttelse av private selskaper  til å gi massiv tilgang til  private data om individer, uten individets viten eller godkjenning».

Yes we scan. Illustrasjonsbildet er fra en demonstrasjon ved Checkpoint Charlie i Berlin, 18. june 2013.
Illustrasjonsfoto: Bildet er fra en demonstrasjon ved Checkpoint Charlie i Berlin, 18. juni 2013. Foto: Wikimedia.

LES: Pressemeldingen fra OHCHR.

FNs høykommissær for menneskerettigheter publiserte rapporten The Right to Privacy in the Digital Age, som påpeker farene ved overvåking uten kontroll av uavhengige instanser.

Rapporten advarer om at myndigheters masseovervåking nå er «en vane som brer stadig om seg, fremfor et ekstraordinært tiltak».

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

LES: Du kan lese hele rapporten her.

Navi Pillay. Dette bildet er tatt i forbindelse med FNs Menneskerettighetsråds møte i juni 2014.
Navi Pillay. Dette bildet er tatt i forbindelse med FNs Menneskerettighetsråds møte i juni 2014. Foto: U.S. Mission Geneva/ Eric Bridiers.

Hele uttalelsen som ble holdt av FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay ved rapportlanseringen finner du her.

Navi Pillay erstattes av Zeid al Hussein som FNs høykommisær for menneskerettigheter i august 2014. Pillays periode som høykommisær gikk i opprinnelig ut i 2012, men perioden ble forlenget med to år.

Bakgrunn: OHCHR jobber for å fremme menneskerettighetenes posisjon i verdenssamfunnet. De jobber opp mot myndigheter i form av direkte rådgiving, forpliktende avtaler og traktater, og bygging av statlige og ikke-statlige institusjoner. Du kan lese mer om OHCHR på FN.no.

http://instagram.com/p/qllHu0xy_A/

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

1 kommentar

Comments are closed.