Ledige stillinger
Ledige stillinger

Derfor går Facebook i svart

Mitt profilbilde på Facebook denne uka.
Mitt profilbilde på Facebook denne uka.

Tirsdag 19. august ble videoen lagt ut på nettet – videoen der den amerikanske journalisten James Foley skal ha blitt halshogget og drept av terrororganisasjonen IS.

Journalister over hele verden endret sine profilbilder og forsidebilder på Facebook, og endret dem til svart, for å markere sin sorg over drapet på Foley. Og samtidig markere støtte til de mange journalister som blir drept på jobb, hvert år.

Dette var bildeteksten jeg og flere andre publiserte sammen med det svarte profilbildet:
 
Til minne om James Foley, Anna Politkovskaja, Carsten Thomassen, Sardar Ahmad Khan og alle andre journalister og fotografer som har mistet livet i arbeidet for fri informasjon.
 
 
Profilerte norske journalister støttet kampanjen. Dette skrev TV2-journalist Fredrik Græsvik på sin Facebook-side torsdag 21. august: «Noen ganger er svart den eneste fargen. Oppslutningen er vakker.»
 
– Folk må huske at det er takket være slike mennesker som Foley, som velger å dokumentere fra de verste stedene på kloden, at vi får informasjon om hva som foregår, sier Dag Bæverfjord til TV 2.no.
 
Dette var NRK-journalisten Sidsel Wolds kommentar på Twitter, etterfulgt av en svart firkant:

Dessverre en av mange

James Foley er desverre bare en av mange drepte journalister gjennom det siste året. UNESCO, FNs organisasjon for utdanning, vitenskap og kultur gikk i dag ut med fordømmelse av bølgen av journalistdrap. UNESCOs generaldirektør Irina Bokova fordømmer drapene:
 
– Presis og god rapportering er en grunnleggende funksjon i ethvert samfunn – og enda viktigere i krig, hvor borgerne har rett til å vite hva som skjer og rett til å uttrykke seg, sier Bokova i en pressemelding.
 
Sammen med pressemeldingen publiserer UNESCO en liste over enkeltskjebner, som viser oss at journalister drepes på jobb verden over:
 

Donny Buchelli Cueva, Peru
Donny Buchelli Cueva eide radiostasjonen Solimar og var programleder for et nyhetsprogram. Han ble funnet død i sitt hjem 10. juli. Cueva skal ha blitt tortuert og drept to dager tidligere.

Octavio Rojas Hernández, Mexico
Octavio Rojas Hernández ble drept i Oaxaca i Mexico 11. august. Han ble skutt av en uidentifisert person utenfor hjemmet sitt. Rojas hadde jobbet som krimreporter i avisen El Buen Tono og som kommunikasjonssjef for kommuneadministrasjonen i San José Cosolapa.

James Foley.
James Foley. Foto: www.freejamesfoley.org

James Foley, Syria
Den amerikanske journalisten James Foley ble kidnappet i Syria i 2012. En video som viser at han blir halshugget ble publisert på internett i august 2014.

Luis Carlos Cervantes, Colombia
Luis Carlos Cervantes som var journalist og direktør for en radiostasjon, ble drept 12. august i nord-vestlige Colombia. Han ble skutt av tre uidentifiserte menn.

Simone Camilli og Ali Shehda Abu Afash, Gaza
Den italienske journalisten Simone Camilli og hennes palestinske tolk Ali Shehda Abu Afash ble drept i en eksplosjon i Gaza i august.

Leyla Yildizhin, Irak
Lely Yildizhin, fotograf og tv-journalist for Firat News Agency, døde i et angrep 8. august da hun rapporterte fra Maxmur flyktningeleir i Nord-Irak.

44 journalister drept så langt i år

Reporters Without Borders forteller at 77 journalister ble drept i 2013, og så langt i år er 44 journalister drept på jobb. Se listen fra RSF her.
 
De tre siste årene er det Syria, Irak og Somalia hvor flest journalister har blitt drept.
 
Doha Centre for Media Freedom hevder at 149 journalister og borgerjournalister har blitt drept under borgerkrigen i Syria, siden 2011. Hele listen fra Doha Centre finner du her.

LES OGSÅ

1 kommentar

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT