Raif Badawi piskes nå hver fredag på grunn av bloggen sin

Raif Badawi - «رائف-بدوي» av User1500 - Eget verk. Lisensiert under CC BY-SA 4.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%81-%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%8A.jpg#mediaviewer/File:%D8%B1%D8%A7%D8%A6%D9%81-%D8%A8%D8%AF%D9%88%D9%8A.jpg
Annonse

Nå er piskingen av bloggeren Raif Madawi i gang. Hver fredag i 20 uker skal han få 50 piskeslag. Årsaken er at han har startet og drevet en blogg for samfunnsdebatt.

Verdens ledere marsjerte forrige uke til støtte for satiremagasinet Charlie Hebdo. Hvordan skal verdenssamfunnet forsvare ytringsfriheten til den saudiarabiske bloggeren som nå skal piskes?

Raif Badawi er dømt til 1000 piskeslag for å ha utfordret moral og religiøse autoriteter i Saudi-Arabia fordi han opprettet en nettside for liberal og sosial debatt.

Fredag 9. januar fikk Badawi sine første 50 piskeslag. De neste 50 slaga som var planlagt fredagen har foreløpig blitt utsatt. Saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Myndighetene oppgir at utsettelsen skyldes at sårene ikke har grodd etter forrige ukes pisking.

Amnesty International skal stå utenfor Saudi Arabias ambassade i Drammensveien 102H kl 8:45 hver fredag så lenge Badawi piskes.

Dette er saken:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Raif Badawi (f. 1982) er en blogger fra Saudi-Arabia som var med på å grunnlegge nettstedet Free Saudi Liberals. 17. juni 2012 ble han arrestert og anklaget for å ha fornærmet islam over internett, og i desember samme år ble han også anklaget for å ha frafalt sin islamske tro, noe som gir dødsstraff i Saudi-Arabia.

Den 7. mai 2014 ble Raif Badawi dømt til 10 års fengsel og 1000 piskeslag, etterfulgt av 10 års reiseforbud og et forbud mot å publisere i media og å delta i offentlig debatt. I tillegg fikk han en bot på 1 million Saudi riyals (ca. 267.000 USD).

LES OGSÅ: Bloggeren Vampus holdt appell i forbindelse med markering foran Saudi-Arabias ambassade fredag 16. januar. 

Videoer har dukket opp på YouTube av selve piskingen av Badawi:

Se også BBC-intervju med kona til Badawi, som for tida bor i Canada:

FNs torturkomité og FNs menneskerettighetskomité har gjentatte ganger uttrykt sin bekymring over regjeringens bruk av pisking og oppfordres til å stoppe denne formen for straff. Saudi-Arabias rapport om gjennomføringen av tortur konvensjonen vil bli evaluert neste år.

FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra’ad Al Hussein ber Saudi-Arabia om å stanse straffen av Badawi, som er dømt til 1000 piskeslag og 10 år i fengsel:

Verdens ledere marsjerte forrige uke til støtte for satiremagasinet Charlie Hebdo. Hvordan skal verdenssamfunnet forsvare ytringsfriheten til den saudiarabiske bloggeren? 

«Piskeslag er etter min mening en grusom og umenneskelig form for straff. Slik straff er ulovlig i henhold til menneskerettighetene og torturkonvensjonen som Saudi-Arabia har ratifisert. Jeg vil derfor appellere til kongen av Saudi-Arabia om å bruke sin makt til å stoppe den offentlige avstraffelsen av Raif Badawi ved å tilgi ham og oppheve denne ekstremt strenge straffen.»

Les om denne saken også hos UNRIC.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!