Med drone over Tsjernobyl

Annonse

30 år etter Tsjernobyl-ulykken ligger enorme områder øde og fraflyttet. Men historiene og mytene lever. Her er to gode fotoreportasjer du bør se.

Stadig flere fotografer, journalister og dokumentarister besøker området, slik at vi kan få se et innblikk i både sovjettida og konsekvensene av en atomulykke. For i Tsjernobyl og Pripjat har tida stått stille siden 1986.

I forbindelse med et opptak for TV-programmet 60 Minutes reiste den britiske fotografen Danny Cooke sammen med korrespondenten Bob Simon til Tsjernobyl og nabobyen Pripjat. Med seg i kofferten hadde Cooke en drone som han sendte opp over byen og over kraftverket. Dette har blitt til kortfilmen «Postcards from Pripyat, Chernobyl» som du kan se her:

«There was something serene, yet highly disturbing about this place. Time has stood still and there are memories of past happenings floating around us.» skriver Cooke i videobeskrivelsen.

Du kan også se hele 60 Minutes-reportasjen «Chernobyl: The Catastrophe that never ended».

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Det var i april 1986 at atomkraftverket i Tsjernobyl eksploderte. Det var i byen Pripjat at mange av arbeiderne ved kraftverket bodde. Og det var Pripjat som tok i mot det verste avfallet og den kraftigste strålingen i tida etter ulykken.

Mengden radioaktivt støv som ble sendt ut i atmosfæren var 400 ganger større enn utslippet i forbindelse med atombombene i Hiroshima og Nagasaki i 1945. Det radioaktive utslippet ved Tsjernobyl-ulykken antas å ha vært omkring 100 000 ganger større enn Windscale-ulykken i Storbritannia 1957 – den til da verste ulykken i Europa.

Mange fotoreportasjer har blitt laget fra området rundt Tsjernobyl gjennom årene siden 1986. Den norske fotografen Paal Audestad vant priser for sin fotoreportasje «Echo Of Chernobyl» fra 2009:

Følg @PaalAudestad på Twitter.

Kilder brukt i denne artikkelen: SNL og Wikipedia.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!