Internett har blitt norsk utenrikspolitikk

Annonse

Denne bloggen er ikke noe talerør for noen regjering uansett farge. Det er allikevel interessant å følge regjeringens prioriteringer når norske myndigheter jobber for å sette en internasjonal digital dagsorden.

Illustrasjonsfoto: GCCS 2015.
Illustrasjonsfoto: GCCS 2015.

Både i FN og i GCCS er Utenriksdepartementet aktiv:

Akkurat nå pågår «Global Conference on Cyberspace» i Nederland. Cyberspace-konferansen i Haag 16. og 17. april samler myndigheter og sivilsamfunn fra hele verden.

Norske myndigheter er solid til stede, med en stor delegasjon ledet av utenriksdepartementets statssekretær Bård Glad Pedersen.

Nettets betydning for menneskerettigheter, økonomisk utvikling og internasjonal sikkerhet har gjort cyberpolitikk til utenrikspolitikk. Dette ser det ut til at regjeringen vil være med å ta tak i:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

I følge en pressemelding fra regjeringen reiser norske myndigheter til Nederland denne uka med representanter fra ikke mindre enn fem departementer: Utenriksdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet, Forsvarsdepartementet, Samferdselsdepartementet og Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

I tillegg er Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og Nasjonal sikkerhetsmyndighet også del av den norske delegasjonen til GCCS.

GCCS hevder å være en møteplass for å utvikle internasjonal cyberpolitikk. Her møtes stater, næringsliv, akademia, sivilsamfunn og teknomiljøer for å diskutere digital sikkerhet og utvikling.

FN med digital spesialrapportør

Norske myndigheter har også vært aktive i FN:

FNs menneskerettighetsråd vedtok den 26. mars å etablere en ny spesialrapportør for personvern.

Det var Norge som tok initiativ til vedtaket sammen med Brasil, Tyskland, Mexico, Østerrike, Sveits og Liechtenstein. Les pressemeldingen fra regjeringen her.

Menneskerettighetsrådet. Foto: UN Photo / Jean-Marc Ferré.
Menneskerettighetsrådet. Foto: UN Photo / Jean-Marc Ferré.

Den nye spesialrapportøren skal spesielt se på utfordringer knyttet til ny teknologi, og gi anbefalinger om prinsipper og tiltak for å møte personvernutfordringer nasjonalt og internasjonalt.

Hvem som blir utpekt som spesialrapportør blir avklart i løpet av de neste månedene. 

Vedtaket i menneskerettighetsrådet var enstemmig. Electronic Frontier Foundation (EFF) jubler over vedtaket.

I fjor publiserte FNs høykommissær for menneskerettigheter en rapport som påpekte hvordan digital masseovervåking skaper utfordringer for internasjonalt personvern.

Les mer: Jeg skrev om rapporten fra OHCHR i fjor. 

FNs generalforsamling har også to ganger vedtatt resolusjoner om digitalt personvern. Se resolusjonene her:

A/RES/68/167 og A/RES/69/166  om “The right to privacy in the digital age”.

 

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!