Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

FN med digital spesialrapportør

FNs Menneskerettighetsråd vedtok den 26. mars 2015 å etablere en ny spesialrapportør for personvern. Den nye spesialrapportøren skal se på utfordringer knyttet til ny teknologi og gi anbefalinger om prinsipper og tiltak for å møte personvernutfordringer nasjonalt og internasjonalt.

Menneskerettighetsrådet. Foto: UN Photo / Jean-Marc Ferré.
FNs Menneskerettighetsråd. Foto: UN Photo / Jean-Marc Ferré.

Hvem som blir utpekt som spesialrapportør blir avklart i løpet av de neste månedene. 

Det er de senere årenes avsløringer om digital masseovervåking som har skapt behovet for en slik spesialrapportør. Samtidig legger vi også selv igjen en mengde spor etter oss på sosiale medier og når vi beveger oss rundt på nettet, som igjen skaper personvernutfordringer, som oftest uten at vi er klar over det selv.

At dette sees på som et brudd på menneskerettighetene, eller i hvert fall at FNs menneskerettighetsorgan skal ta på seg å analysere og vurdere situasjonen rundt menneskerettigheter på det digitale området er en utvikling jeg har forventninger til.

Les også: Om vedtaket hos FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Konsekvensene av alle de personvernbruddene som hver dag og hvert sekund foregår på nett er vanskelig å fatte rekkevidden av.  FNs Menneskerettighetsråd kan her levere materiale som løfter fokuset på personvernbrudd. Og internasjonalt kan dette trekke disse utfordringene enda høyere opp både hos enkeltmyndigheter og i globale organer.

Les også: Electronic Frontier Foundation (EFF) jubler over vedtaket.

Spørsmålet er i hvilken grad denne spesialrapportøren makter å ansvarliggjøre myndigheter eller selskaper for personvernbrudd.

Vedtaket i menneskerettighetsrådet ble gjort med 35 stemmer for, ingen mot og 12 avholdende. Detaljer om vedtaket finner du på høykommissærens nettsider.

I fjor publiserte FNs høykommissær for menneskerettigheter en rapport som påpekte hvordan digital masseovervåking skaper utfordringer for internasjonalt personvern.

Les mer: Jeg skrev om rapporten fra OHCHR i fjor. 

FNs generalforsamling har også to ganger vedtatt resolusjoner om digitalt personvern. Se resolusjonene om “The right to privacy in the digital age” her: A/RES/68/167 og A/RES/69/166 .

Menneskerettighetsorganisasjoner har allerede kommet med sine innspill til kvalifikasjoner og retningslinjer for denne spesialrapportøren. Blant andre EFF og Amnesty står i fellesskap bak denne sjekklisten.

«Hvordan personvern beskyttes online er en av de mest presserende temaene i vår tid», sier Eileen Donahoe , direktør for globale spørsmål ved Human Rights Watch. «Vårt håp er at Menneskerettighetsrådets resolusjon markerer begynnelsen på et globalt oppgjør med masseovervåkning». Les uttalelsen fra HRW her.

Andre kommentarer verdt å få med seg:

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT