Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

La oss snakke om utenrikspolitikk i valgkampen

Det en større utfordring enn noensinne å velge rett parti for oss som setter globale spørsmål øverst på dagsorden.

Den første partilederdebatten på NRK var nær fri for utenrikspolitikk. Senterpartiet og Rødt forsøkte å ta opp EØS/EU. Audun Lysbakken fikk presset inn argumenter om klima og CO2. Han konfronterte også Siv Jensen om våpensalg til Saudi-Arabia. Utenrikspolitikken må ha visjoner utover Norges interesser. Sjølråderett må ikke bli venstresidas viktigste sak i utenrikspolitikken.

La oss snakke om Europas nasjonale bølge. Rødt og Sp har sagt at EU-ministerposten skal legges ned. Disse partienes Europa-politikk er at norske interesser skal gå foran europeiske. Trygve Slagsvold Vedum sa etter partilederdebatten at nasjonalstaten er en av hans viktigste saker.

Å være med å skape en felles europeisk flyktningpolitikk, bidra til å løse den høye arbeidsledigheten i Sør-Europa, en progressiv omfordeling på kontinentet – dette er internasjonale spørsmål venstresida ikke rører ved i denne valgkampen. Dessverre er det urealistisk at norsk venstreside skal følge sine søsterpartier i Europa, Syriza i Hellas, Podemos i Spania, eller Labour i Storbritannia, som alle mener at utfordringene i EU løses ved samarbeid i EU.

Solidaritet med flyktningene er en vinnersak for venstresida. I stedet preges valgkampen av en nasjonal innvandringsdebatt. Hvorfor er det borgerlige Krf, og ikke Rødt eller SV, som har gått til angrep på Sylvi Listhaugs inhumane flyktningpolitikk nå i valgkampen?

Krf fremstår som forsvarerne av bistand, dette er også et område hvor jeg forventer mye mer av venstresida enn av de blå. SV må kreve bistandsminister-posten tilbake om de rød-grønne vinner valget, og vise oss allerede nå at de fortjener den.

Her hjemme blir bistandsbudsjettet nå brukt på å drive flyktningmottak i Norge. Venstresida må kreve at 1% av BNI brukes på bistand, uten å regne inn penger brukt på flyktningmottak i Norge.

Gi oss en valgkamp mot krig og atomvåpen. Sverige var eneste nordiske land når FN i juni vedtok forbud mot atomvåpen. Norge deltok ikke engang i forhandlingene, i lojalitet med NATO. SV har uttalt at de vil kreve at en ny regjering skal skrive under på atomvåpenforbudet. Gjenta dette kravet i valgkampen!

Gi oss en internasjonal valgkamp. Dette er en oppfordring til partilederne på venstresida. Vis oss at utenrikspolitikk er en valgkampsak. Vis oss at det å sloss for internasjonal solidaritet er noe som kan vinne et valg.

Det er mange velgere som mener at norsk utenrikspolitikk har blitt snever og sjølgod. De samme velgerne kan dere vinne over på deres side dersom dere våger å satse på internasjonale spørsmål fram til 11.september. Og også fortsetter med det den neste fireårsperioden.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT