Norge gir 60 millioner. Over 600 000 flyktninger har ankommet Bangladesh siden august.

Under en giverkonferanse i Genève i Sveits mandag 23. oktober ga verden løfter om å støtte rohingya-flyktninger og vertslandet Bangladesh med over 2,7 milliarder kroner. Norge vil bidra med i overkant av 60 millioner kroner.

Siden slutten av august har 603 000 flyktninger ankommet Bangladesh, mens tusenvis fremdeles befinner seg i Myanmar uten mulighet til å krysse grensen. Flyktningstrømmene fortsetter med uforminsket styrke, noe som har gjort dette til den raskest voksende flyktningkrisen i verden i dag.

IMG_3018-X2
Fra flyktningleiren Kutupalong i Cox’s Bazar, Bangladesh. Foto: OCHA/A.Burke

– Humanitære givere har i dag uttrykt sin solidaritet og medfølelse med familier og samfunn i nød, sier Mark Lowcock i en uttalelse. Han er FNs undergeneralsekretær for humanitære spørsmål og leder for FNs kontor for koordinering av humanitær innsats (OCHA).

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

–  Disse svært sjenerøse løftene må nå raskt omdannes til livreddende støtte for de sårbare flyktningene og til hjelp for vertssamfunn på bristepunktet, legger han til.

Siden krisen begynte har FNs organisasjoner oppskalert hjelpeinnsatsen. 700 000 mennesker har blitt vaksinert mot kolera, og hundretusenvis av flyktninger har fått rasjoner med mat. Omfanget av krisen betyr at det er et kritisk behov for husly, tepper, rent vann, helsetjenester og andre former for hjelp.

Utfordringene forsterkes ved at Bangladesh allerede i forkant av krisen var vertskap for om lag 200 000 rohingya-flyktninger. I en uttalelse 23. oktober understreker IOM-direktør William Lacy Swing behovet for å ta tak i årsakene til flyktningstrømmen:

– Vi må oppfordre verdens ledere til å bidra til å finne en fredelig løsning på den langvarige krisen i Myanmar, og insistere på at landets myndigheter sørger for at en av verdens mest forfulgte folkegrupper får ivaretatt sin trygghet, sikkerhet og verdighet i Rakhine-delstaten, sier Swing.

Første steg nå er å gi hjelpearbeidere uhindret tilgang til de nordlige delene av Rakhine-delstaten.

LES OGSÅ:

En versjon av denne artikkelen ble første gang publisert hos UNRIC, 24. oktober.

 

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)