USA: Beslutning om TISA kommer snart

Annonse

USAs handelsminister Robert Lighthizer har varslet at han neste uke legger fram planer for USAs nye handelsavtaler, og at USA innfører tollbarrierer på stål og aluminium. Den omstridte TISA-avtalen er også blant avtalene han varsler avklaring på.

Denne uka ble det avslørt at personopplysninger fra 50 millioner Facebook-brukere har havnet hos analysefirmaet Cambridge Analytica. Dette har gjort kontroll av persondata til et tema verden over. Samtidig varsler USA at de ønsker å ta en avgjørelse på en handelsavtale som kan legge til rette for null politisk styring av datatrafikk: TISA-avtalen.

Det var i senatets finanskomité at Lighthizer torsdag 22. mars annonserte Trump-admistrasjonens planer for USAs handelsavtaler og nye tollmurer. Det er Attac Norge som melder om betydningen for TISA-forhandlingene på sine nettsider i dag.

robert-lightizer
USAs handelsminister, republikaneren Robert Lighthizer. Foto: Official White House Photo / Evan Walker

Forhandlingene om TISA-avtalen har stått stille siden november 2016. EU og USA er uenig om regler for dataoverføringer, som blir fastsatt gjennom regler for såkalt «elektronisk handel».

Verken EU eller USA har vært villig til å inngå kompromisser. USA ønsker en radikal deregulering av datatrafikk. EU setter foreløpig personvernhensynet foran fri flyt av data over landegrenser.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Reglene for datatrafikk er aktuelt i forbindelse med Facebook-skandalen med Cambrigde Analytica, og har neppe bidratt til at EU er mer interessert i å fire på personvernreglene sine.

– Hvis jeg får det som vi vil, kommer vi ikke til å forhandle i fem år for å få handelsavtalene i land, sa Lightizer til senatet ifølge Inside US Trade. Om TISA-avtalen sa Lighthizer følgende:

– TISA-avtalen ser vi nærmere på. Spørsmålet er om du gjør ferdig TISA-avtalen, eller om du tar temaene i grupper med likesinnede land som har lyst på en avtale, og hvor man ikke kan ta jordbruket som gissel.

Lighthizer refererte her antageligvis til den stillestående konflikten i Verdens handelsorganisasjon (WTO), hvor utviklingslandene vil forhandle ferdig om jordbrukspolitikken før de starter på nye sektorer som er nedfelt i TISA-avtalen.

På WTO-toppmøtet i desember klarte utviklingslandene å hindre at blant annet USA, EU og Norge startet forhandlinger om «elektronisk handel».

Uttalelsen til Lighthizer er likevel vanskelig å tolke. Uttalelsen kan bety at han vil ta et og et tema fra TISA-avtalen inn i enkeltavtaler, istedenfor å forhandle dem i TISA-avtalen under ett. Men det kan også bety at han heller vil fullføre TISA-avtalen enn å forhandle videre i WTO.

DETTE ER TISA

  • TISA er en forkortelse for Trade in Services Agreement. På norsk; en handelsavtale for tjenester.
  • TISA-forhandlingene har vært preget av hemmelighold. Norge er en aktiv pådriver for avtalen. Kritikerne mener at avtalen vil presse fram konkurranseutsetting og privatisering av offentlige tjenester, hindre regulering av finanssektoren og undergrave personvernlovgivning på nett.
  • Utviklingslandene i WTO vil ikke ha mer økonomisk liberalisering, derfor har WTO-forhandlingene i stor grad stanset opp. I følge Regjeringen.no springer TISA-forhandlingene «ut av manglende fremdrift i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon».
  • Dette er landene som deltar i TISA-forhandligene: Australia, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, EU-28, Hongkong, Island, Israel, Japan, Liechtenstein, Mauritius, Mexico, New Zealand, Norge, Pakistan, Panama, Peru, Sveits, Sør-Korea, Taiwan, Tyrkia og USA. Kina har uttrykt ønske om å delta i forhandlingene.
863px-Trade_In_Services_Agreement_Locator.svg
Kartet viser de 50 landene som deltar i TISA-forhandlingene. Kart: Wikipedia.
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!