Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Norges første digitale strategi for bistands- og utviklingspolitikk ble lansert i dag

39060344_216892288986577_8174369507947577344_n
Utviklingsminister Nikolai Astrup under dagens møte om digitalisering av utviklingsarbeidet. Foto: UNICEF Norge.

Utviklingsminister Nikolai Astrup lanserte i dag den første digitale strategien for norsk bistands- og utviklingspolitikk. Dette skjedde under Arendalsukas første dag, hvor Astrup også var tilstede på arrangementet «En digital revolusjon i utviklingssamarbeidet», som UNICEF Norge og Telenor stod bak.

– Verdensbanken slår fast at vi ikke vil nå bærekraftsmålene innen 2030 uten å ta i bruk ny teknologi i utviklingssamarbeidet. Dette er utgangspunktet for at regjeringen har utarbeidet en ny digital strategi for utviklingspolitikken, sier utviklingsminister Nikolai Astrup i en pressemelding.

Formålet med strategien er å få et mer effektiv utviklingshjelp gjennom systematisk og målrettet bruk av digitale hjelpemidler.

UNICEF Norge var en av arrangørene bak dagens arrangement. Kim N. Gabrielli  er bærekraftsdirektør i UNICEF Norge, og mener at strategien er lovende og gir viktige føringer for utviklingspolitikken. Han gir allikevel noen forbehold:

– Men vi må alltid ha med oss at digitaliseringen ikke er et universalmiddel. En app eller en tjeneste fungerer ikke isolert. Den er alltid en del av et større digitalt «økosystem». Er det snakk om fødselsregistrering på mobil slik Telenor og UNICEF samarbeider om i Pakistan, så er helsearbeidere, kompetanse og rådgiving, informasjon til foreldre og et sentralt datasystem helt avgjørende for at digitaliseringen skal lykkes, sier Kim N. Gabrielli til Teknopol. Han er bærekraftsdirektør i UNICEF Norge.

LES OGSÅ: Tre dilemmaer for digitaliseringen i utviklingspolitikken

Nikolai Astrup mener Norge har mye å bidra med i digitaliseringsarbeidet i utviklingssektoren:

– Vi har ledende kunnskapsmiljøer, et bredt spekter av IKT-bedrifter og mange eksempler på vellykket teknologiutvikling. Men vi har ikke klart å utnytte teknologien slik at mennesker i verdens fattigste land får glede av den. Nå må vi bruke de digitale virkemidlene til å gi bedre og mer effektiv utvikling for verdens fattige, sier Astrup i pressemeldingen i dag.

– Målet med strategien er at flere mennesker skal få et bedre liv med mulighet til å realisere sine drømmer. Griper man mulighetene ny teknologi gir, kan utviklingsland hoppe over dyr, analog infrastruktur. Skal vi lykkes med dette må vi trekke på den kompetansen som blant annet norsk næringsliv, sivilsamfunn og akademia besitter, sier Astrup.

Digitale løsninger kan bidra til at fattige land oppnår økt utvikling og gjør det lettere å nå FNs bærekraftsmål innen 2030.

– Digitale hjelpemidler kan få enorm betydning for verdens fattige. En mobiltelefon gjør for eksempel at barn på flukt kan lære å lese. Men den nye teknologien er ikke bare en mulighet for utviklingslandene. Det er også en mulighet for norsk næringsliv som er godt posisjonert til å hevde seg i de nye, fremvoksende markedene som oppstår, sier Astrup videre i pressemeldingen.

Involvering av privat næringsliv, akademia og sivilt samfunn står sentralt i strategien.

Flere norske aktører har allerede tatt i bruk ny teknologi for å bidra til utvikling. Satellittdata brukes i overvåkning av avskoging og ved kartlegging av katastrofer. Meteorologisk Institutt bidrar til at søsterorganisasjoner i utviklingsland kan bruke data i værvarslingen. Yr.no tilbyr vær- og flomvarslingstjenester, som også brukes i utviklingsland. Yara tilbyr gratis mobilapplikasjoner for bønder som ønsker å identifisere hvilke næringsstoffer plantene trenger, og Telenor har brukt mobilteknologi til å fremme utvikling og gi nye muligheter til fattige. Den digitale innsatsen i utviklingsarbeidet har imidlertid vært for fragmentert frem til nå.

Strategien har Utenriksdepartementet lagt ut på denne lenken.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT