Svarte neshorn tilbake i Tsjad etter 50 år

Foto: Verdens beste nyheter / CCBY Quinn Mattingly
Annonse
Uge25_Nepal_Rhino_Family_CCBY_Quinn_Mattingly_crop
Foto: Verdens beste nyheter / CCBY Quinn Mattingly

Takket være et samarbeid mellom myndighetene i Sør-Afrika og Tsjad, har svarte neshorn returnert til sitt naturlige habitat i Tsjad for første gang på nesten 50 år. 

Seks utrydningstruede svarte neshorn har tatt flyturen fra den sør-afrikanske byen Port Elizabeth til Tsjads nasjonalpark, Zakouma. Håpet er at de seks neshornene skal bli til den største flokken i Afrika.

Tsjad er ett av flere afrikanske land som nå jobber med å avle frem neshorn i et forsøk på å redde arten fra å bli utryddet.

At neshornene nå vender tilbake til Tsjads villmark har blitt kalt en historisk og enestående seier for å bevare dyrearten.

Farvel krypskyttere

Fram til midten av 1900-tallet dominerte svarte neshorn landskapet i Tsjad. Men på grunn av krypskyttere, har ikke svarte neshorn vært å se i landet siden 1970-tallet. Populasjonen av svarte neshorn har minket med 97,6 prosent siden 1960, ifølge African Wildlife Foundation.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

De siste syv årene har imidlertid krypskyttere praktisk talt forsvunnet fra nasjonalparken Zakouma. Myndighetene har satt i gang sikkerhetstiltak som beskytter neshornene og gjør det vanskelig for krypskyttere å operere.

Dette skaper håp for en dyreart som har blitt et symbol på hvordan menneskers oppførsel truer verdens dyr.


DENNE ARTIKKELEN ble først publisert hos Verdens Beste Nyheter, 4. juli.

VBN-logo

 

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og vi har ingen bindingstid. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!