80 journalister ble drept i 2017, i følge UNESCO

Foto: UNESCO
Annonse
Journalister-drept2006-2017
Antall journalister drept i årene 2006-2017. Kilde: UNESCO

I løpet av de siste tolv årene har mer enn 1000 journalister blitt drept på jobb.

– Når journalister er målskive må hele samfunnet betale en pris. Jeg er svært bekymret for det økende antallet angrep på journalister, sier FNs generalsekretær António Guterres, i forbindelse med lanseringen av årets UNESCO-rapport om sikkerhet for journalister, 2. november.

Det er ikke bare krigssoner som er risikabelt arbeidsområde for journalister. Det er stadig mer risikabelt å være journalist også i land i fred. I 2017 var første gang at flest journalister ble drept i land hvor det ikke pågår noen væpnet konflikt. 55 prosent av de drepte journalistene i 2017 ble drept i et land hvor det ikke pågår krig.

Den 2. november hvert år markerer FNs dag mot forbrytelser mot journalister. I år markeres dagen i kjølvannet av drapet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

I 2016 og 2017 mistet 182 journalister livet i tjeneste, og fra januar og fram til i dag har 86 journalister blitt drept, i følge UNESCOs oversikt.

2017 2016
Mexico – 13 Afghanistan – 13
Afghanistan – 11 Mexico – 13
Irak – 8 Jemen – 11
Syria – 7 Irak – 9
India – 5 Syria – 8

Tabell: Topp fem land hvor flest journalister har blitt drept de siste to årene. Kilde: UNESCO

Ni av ti saker forblir uoppklart

UNESCOs rapport om sikkerhet for journalister forteller at mangelen på straffeforfølgelse er den store utfordringen; de ansvarlige blir nær aldri stilt for retten.

89 prosent av drapene står fortsatt uløst, i følge UNESCOs rapport lansert 2. november. I tillegg til denne dystre statistikken kommer daglige angrep og vold mot journalister, som tortur, forsvinninger, fengsel og varetekt uten lov og dom, trusler og trakassering.

Også Europa mislykkes i å beskytte gravende journalister. Det siste eksempelet på dette er drapet på den bulgarske journalisten Victoria Marinova som ble funnet død i byen Ruse i Bulgaria den 6. oktober. Marinova var programleder i TV-programmet «Detector», som setter søkelyset på ulike aktuelle samfunnstema.

– Jeg fordømmer drapet på Victoria Marinova. Drap på journalister undergraver grunnleggende menneskerettigheter som ytringsfrihet, pressefrihet og retten på tilgang til informasjon, sier UNESCO-direktør Audrey Azoulay i forbindelse med rapportlanseringen.

Stadig flere kvinnelige journalister drepes i tjeneste. I 2017 ble 11 kvinnelige journalister drept, i følge UNESCO.

– Kvinnelige journalister utsettes ofte for større risiko. De angripes ikke bare for jobben de gjør men også på grunn av deres kjønn, og utsettes for trusler om seksuell vold, uttaler FN-sjef Guterres i anledning markeringen 2. november.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!