Satsing på havvind kan redusere utslippene fra oljesektoren med en tredjedel innen 2030, hevder ABB og Zero

Offshore vindfarm ved Middelgrunden utenfor København.
Offshore vindfarm ved Middelgrunden utenfor København. Foto: Wikimedia / Kim Hansen / CC BY-SA 3.0
Annonse
Offshore vindfarm ved Middelgrunden utenfor København.
Offshore vindfarm ved Middelgrunden utenfor København. Foto: Wikimedia / Kim Hansen / CC BY-SA 3.0

Notatet fra ABB og Zero hevder i en pressemelding at tre gigawatt (GW) havvind i Norge i 2030 kan redusere utslippene fra offshoresektoren med en tredel, samt også skape teknologieksport for 50 milliarder kroner.

– Med storskala havvindproduksjon i Norge kan vi få både i pose og sekk. Med en visjon om tre GW havvind i 2030 kan vi både kutte store utslipp av skadelige miljø- og klimagasser samt skape betydelige næringsmuligheter for eksport av teknologi, og dermed bidra til en global klimaløsning, sier Marius Holm, daglig leder i milkøstiftelsen Zero.

Flytende havvind på 1-2-3

ABB og Zero mener Norge bør ta mål av seg til å eksportere utstyr til havvindindustrien for minst 50 milliarder kroner i 2030. Dette vil i så fall utgjøre rundt ti prosent av verdensmarkedet.

– Storskala utvikling av vindkraftteknologi kan bli et nytt eksporteventyr, sier Steffen Waal, administrerende direktør for ABB i Norge. – Samtidig haster det med å komme i gang for å kunne ta en ledende posisjon globalt.

Som én million biler

Når ABB og Zero nå legger fram sine visjoner om tre GW norsk havvind i 2030, og årlige eksportinntekter av havvindsrelatert utstyr på 50 milliarder kroner, så kan det gjøres slik hevder de to energiaktørene:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
  • 1 GW vindkraft ved å elektrifisere sokkelen, kutte klimagassutslipp og åpne de første områdene for havvindparker.
  • 1 GW vindkraft ved å utnytte eksisterende og fremtidige kraft-fra-land-kabler til olje- og gassinstallasjoner, samt knytte sammen offshore strømnett.
  • 1 GW vindkraft ved å knytte ytterligere norsk havvind til land og til kontinentet.

Utslippsreduksjonen fra norsk offshorevirksomhet, med delelektrifisering fra havvind, anslås til 1-3 millioner tonn COårlig, noe som tilsvarer utslippene fra mellom 500 000 og 1,5 millioner bensin- eller dieseldrevne biler.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!