Satsing på havvind kan redusere utslippene fra oljesektoren med en tredjedel innen 2030, hevder ABB og Zero

Offshore vindfarm ved Middelgrunden utenfor København.
Offshore vindfarm ved Middelgrunden utenfor København. Foto: Wikimedia / Kim Hansen / CC BY-SA 3.0

Notatet fra ABB og Zero hevder i en pressemelding at tre gigawatt (GW) havvind i Norge i 2030 kan redusere utslippene fra offshoresektoren med en tredel, samt også skape teknologieksport for 50 milliarder kroner.

– Med storskala havvindproduksjon i Norge kan vi få både i pose og sekk. Med en visjon om tre GW havvind i 2030 kan vi både kutte store utslipp av skadelige miljø- og klimagasser samt skape betydelige næringsmuligheter for eksport av teknologi, og dermed bidra til en global klimaløsning, sier Marius Holm, daglig leder i milkøstiftelsen Zero.

Flytende havvind på 1-2-3

ABB og Zero mener Norge bør ta mål av seg til å eksportere utstyr til havvindindustrien for minst 50 milliarder kroner i 2030. Dette vil i så fall utgjøre rundt ti prosent av verdensmarkedet.

– Storskala utvikling av vindkraftteknologi kan bli et nytt eksporteventyr, sier Steffen Waal, administrerende direktør for ABB i Norge. – Samtidig haster det med å komme i gang for å kunne ta en ledende posisjon globalt.

Som én million biler

Når ABB og Zero nå legger fram sine visjoner om tre GW norsk havvind i 2030, og årlige eksportinntekter av havvindsrelatert utstyr på 50 milliarder kroner, så kan det gjøres slik hevder de to energiaktørene:

  • 1 GW vindkraft ved å elektrifisere sokkelen, kutte klimagassutslipp og åpne de første områdene for havvindparker.
  • 1 GW vindkraft ved å utnytte eksisterende og fremtidige kraft-fra-land-kabler til olje- og gassinstallasjoner, samt knytte sammen offshore strømnett.
  • 1 GW vindkraft ved å knytte ytterligere norsk havvind til land og til kontinentet.

Utslippsreduksjonen fra norsk offshorevirksomhet, med delelektrifisering fra havvind, anslås til 1-3 millioner tonn COårlig, noe som tilsvarer utslippene fra mellom 500 000 og 1,5 millioner bensin- eller dieseldrevne biler.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
856FølgereFølg
- Annonse -

SISTE NYTT