Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Aung San Suu Kyi fratas menneskerettighetspris

Aung_San_Suu_Kyi_31_ott_13_049
Aung San Suu Kyi. Dette bildet er fra hennes besøk til Parma, Italia, i 2013. Foto: Flickr / Comune Parma / CC BY-SA 2.0

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty trekker tilbake æresprisen de ga til Aung San Suu Kyi. Hun er i dag statsminister i Mynamar, og mottar nå sterk kritikk fordi hun ikke stanser folkemordet i Rakhine.

– Aung San Suu Kyi var symbolet for håp, mot og et levende forsvar for menneskerettighetene i Myanmar, sier Kumi Naidoo, generalsekretær i Amnesty International på Twitter.

Suu Kyi var i flere tiår en konsekvent forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i landet. For dette ble hun plassert i husarrest av landets militærregime.

Nå kritiseres Suu Kyi for ikke å gripe inn mot militærets voldsbruk mot Myanmars muslimske minoritet, Rohingyaene. Siden august 2017 har over 700 000 rohingyaer flyktet til nabolandet Bangladesh, på flukt fra de voldsomme angrepene fra Myanmars sikkerhetsstyrker. FN anklager Myanmars generaler for folkemord.

Amnesty tildelte i 2009 sin ærespris – Ambassador of Conscience til Aung San Suu Kyi. Hun ble tildelt Raftoprisen i 1990 og fikk Nobels fredspris i 1991. Mandag annonserte Amnesty at de ser seg nødt til å trekke tilbake æresprisen de ga henne for ni år siden.

– Dessverre kan vi ikke lenger rettferdiggjøre tildelingen, og vi trekker i dag tilbake prisen, uttaler Naidoo.

LES OGSÅ: Ett år etter masseflukten av rohingyaer fra Myanmar er det ingen løsning i sikte

Pressefrihet under sterkt press i Myanmar

De to Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) sitter fortsatt fengslet. De ble arrestert da de jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingya-minoriteten.

Reportere Uten Grenser ber Aung San Suu Kyi løslate to Reuters-journalister som er dømt til sju års fengsel i Myanmar. Hun skal ha kalt de to for forrædere, i følge NTB/Medier24, 3.september.

Her er Twitter-meldingen fra Naidoo

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT