Aung San Suu Kyi fratas menneskerettighetspris

Aung San Suu Kyi. Dette bildet er fra 2013, Parma, Italia. Foto: Flickr / Comune Parma / CC BY-SA 2.0
Annonse
Aung_San_Suu_Kyi_31_ott_13_049
Aung San Suu Kyi. Dette bildet er fra hennes besøk til Parma, Italia, i 2013. Foto: Flickr / Comune Parma / CC BY-SA 2.0

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty trekker tilbake æresprisen de ga til Aung San Suu Kyi. Hun er i dag statsminister i Mynamar, og mottar nå sterk kritikk fordi hun ikke stanser folkemordet i Rakhine.

– Aung San Suu Kyi var symbolet for håp, mot og et levende forsvar for menneskerettighetene i Myanmar, sier Kumi Naidoo, generalsekretær i Amnesty International på Twitter.

Suu Kyi var i flere tiår en konsekvent forkjemper for demokrati og menneskerettigheter i landet. For dette ble hun plassert i husarrest av landets militærregime.

Nå kritiseres Suu Kyi for ikke å gripe inn mot militærets voldsbruk mot Myanmars muslimske minoritet, Rohingyaene. Siden august 2017 har over 700 000 rohingyaer flyktet til nabolandet Bangladesh, på flukt fra de voldsomme angrepene fra Myanmars sikkerhetsstyrker. FN anklager Myanmars generaler for folkemord.

Amnesty tildelte i 2009 sin ærespris – Ambassador of Conscience til Aung San Suu Kyi. Hun ble tildelt Raftoprisen i 1990 og fikk Nobels fredspris i 1991. Mandag annonserte Amnesty at de ser seg nødt til å trekke tilbake æresprisen de ga henne for ni år siden.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Dessverre kan vi ikke lenger rettferdiggjøre tildelingen, og vi trekker i dag tilbake prisen, uttaler Naidoo.

LES OGSÅ: Ett år etter masseflukten av rohingyaer fra Myanmar er det ingen løsning i sikte

Pressefrihet under sterkt press i Myanmar

De to Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) sitter fortsatt fengslet. De ble arrestert da de jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingya-minoriteten.

Reportere Uten Grenser ber Aung San Suu Kyi løslate to Reuters-journalister som er dømt til sju års fengsel i Myanmar. Hun skal ha kalt de to for forrædere, i følge NTB/Medier24, 3.september.

Her er Twitter-meldingen fra Naidoo

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!