Annonsere på Transit Magasin
Annonsere på Transit Magasin

Nordmann deltok som observatør for omstridt valg i Øst-Ukraina

Søndag ble det arrangert valg i to utbryterrepublikker i Øst-Ukraina. Valget er ikke anerkjent av andre enn Russland. Flere kjente navn fra europeisk ytrehøyre var til stede som såkalte valgobservatører. Blant valgobservatørene finner vi også Resett-skribenten Bjørn Ditlef Nistad.

En rapport offentliggjort i dag tirsdag identifiserer de fleste såkalte observatørene som var tilstede ved søndagens valg på parlament og ledere i de to russiskkontrollerte utbryterrepublikkene Donetsk og Luhansk. Ifølge rapporten, offentliggjort av European Platform for Democratic Elections (EPDE), er rundt halvparten av observatørene politikere, mange fra europeiske høyreradikale partier som har gjort seg bemerket ved støtte til Russland.

DETTE ER SAKEN: Kun Russland anerkjenner søndagens valg i de to utbryterrepublikkene. Valgene i Donetsk og var både på president og parlament. Begge steder vant de sittende lederne med god margin. I Donetsk ble Denis Pusjilin gjenvalgt, etter å ha fått 61 prosent av stemmene, mens Leonid Pasetsjnik vant i Lugansk med 68 prosent av stemmene. Hverken valget eller resultatet forventes å anerkjennes av omverdenen.

Av de 93 observatørene som har blitt invitert av lokale myndigheter er omkring halvparten politikere, mens andre er studenter, professorer, aktivister fra ytre høyre og venstre og konspirasjonsteoretikere. Flere er kjent fra lignende observasjonsoppdrag i det tidligere Sovjetunionen mens andre har vært aktive i prorussiske miljøer, kritikere av de vestlige sanksjonene eller bidragsytere til de russiske propagandakanalene RT (tidligere Russia Today) og Sputnik News.

Listen over politikere inkluderer flere medlemmer av det høyreekstreme ungarske partiet Jobbik, det høyrepopulistiske og innvandringsfiendtlige tyske partiet Alternativ für Deutschland og italienske Forza. Alle disse partiene er tidligere kjent for bånd til eller støtte til Putins Russland.

Observatørene ser ut til å være organisert av lokale separatistmyndigheter i Donbass.

Resett-skribent blant valgobservatørene i Øst-Ukraina

I følge EPDE-rapporten var også nordmannen Bjørn Ditlef Nistad (54) blant observatørene. Nistad har en doktorgrad i russisk historie, men er ikke tilknyttet noen forskningsinstitusjon. Han har i flere år opptrådt som en sterk forsvarer av Vladimir Putins Russland, og oppfordret kort etter Maidan-revolusjonen Russland til å intervenere militært for å stoppe det han kalte et «folkemord» mot russisktalende i Øst-Ukraina.

I august 2013 forsvarte han Russlands rett til å forby «homofil propaganda» rettet mot mindreårige som han mente var i tråd med verdioppfatninger hos russere flest. Samtidig beskyldte han Vesten for å forsøke å svekke Russland ved å tvinge landet til å godta homoparader.

I februar i år var bloggen hans et av flere «nye medier» som ble anbefalt av den russiske ambassaden som motvekt til den negative dekningen av Russland i tradisjonelle norske medier. Siden i fjor vinter har han vært bidragsyter til det innvandringskritiske nettstedet Resett der han blant annet har stilt spørsmål om hvorvidt Arbeiderpartiets ledelse ønsker å bytte ut det norske folket med folk fra andre deler av verden.

Blant observatørene var også finske Johan Bäckman og den tyske nynazisten Manuel Ochsenreiter. Bäckman er en prorussisk aktivist som blant annet har hevdet at regjeringene i Estland og Latvia praktiserer apartheid overfor russiske minoriteter, og at det norske barnevernet bruker «Breivik-metoder» mot russiske familier i Norge. Tidligere i høst ble han dømt for ærekrenkelse og forfølgelse av en finsk journalist. Ochsenreiter er redaktør for magasinet Zuerst, og en fast bidragsyter til RT.

Nistad bekrefter overfor Transit magasin at han har vært i Luhansk:

– Jeg ble invitert av lokale myndigheter, jeg antar at de har fått navnet mitt fra andre russiskvennlige nordmenn som vet at jeg ofte har uttalt meg prorussisk.

Nistad benekter å ha møtt noen fra høyreekstreme eller høyreradikale partier i Luhansk:

– Jeg traff ingen hverken fra Alternativ für Deutschland eller Front National der, noe som faktisk overrasket meg siden jeg har hørt såpass ofte at det er de som finner veien dit. De jeg traff kom fra venstrepartier som tyske Die Linke, samt fra Sør-Ossetia og Abkhasia. Det var også en irsk palestinaaktivist der, sier Nistad.

Skal skape inntrykk av legitimitet

Formålet med å invitere inn valgobservatører er ifølge rapporten et forsøke på å skape inntrykk hos lokalbefolkningen og hos den russiske befolkningen om at det dreier seg om et normalt og legitimt valg.

DPR_LPR_en
Luhansk og Donetsk, i Øst-Ukraina. Det er de østligste delene som ønsker løsrivelse fra Ukraina. Dette kartet er tegnet opp i 2014, frontene kan ha endret seg siden den gang. Kart: Wikipedia.

Donetsk og Luhansk erklærte seg selvstendige med russisk støtte våren 2014, og betraktes som kontrollert fra Moskva. Både russiske våpen og russiske styrker har deltatt på opprørernes side i krigen i Øst-Ukraina, som har pågått siden april samme år og til nå kostet over ti tusen menneskeliv. I tillegg kommer store materielle ødeleggelser. Mellom en og to millioner mennesker har flyktet.

Ingen av de to utbryterrepublikkene har blitt anerkjent av noen andre enn Sør-Ossetia, en russiskdominert utbryterrepublikk i Georgia. Mens Russland heller ikke anerkjenner noen av republikkene, har det hele tiden bidratt med militær, økonomisk og politisk støtte.

Både Donetsk og Luhansk har siden starten vært preget av interne konflikter. I august i år ble Aleksandr Zakhartsjenko, statsminister i Donetsk, drept i et bombeattentat.

Begge steder ble det holdt valg både på ledere og parlament. Valget har blitt kritisert av det internasjonale samfunnet som i strid med Minsk-avtalen fra 2015 og som et forsøk på å gi legitimitet til ledere allerede utnevnt fra Moskva. USA oppfordret til boikott av valget. Ukrainas president Petro Porosjenko omtalte det som ulovlig. Russland har på sin side omtalt det som nødvendig for å fylle maktvakuumet etter Zakhartsjenkos død.

Ifølge utbryterrepublikken Donetsks eget nyhetsbyrå vant den sittende ledelsen i begge republikkene valget med stor margin, og ble gratulert av Vladimir Putins medarbeider Vladislav Surkov.

Alternativ valgobservasjon

Russland har drevet sin egen, alternative valgobservasjon siden tidlig 2000-tall. Den har blitt beskrevet som en måte å legitimere uregelmessigheter og udemokratiske tendenser, og som en måte å relativisere kritikk fra OSSE og andre. Gjennom å uttale seg fordelaktig om valgene i russiske medier, skaper de et inntrykk både av at valgene har gått skikkelig for seg og at dette er gjengs oppfatning i utlandet.

Observatørene har vært aktive i Russland og andre land i det tidligere Sovjetunionen, samt i de ikke-anerkjente utbryterrepublikkene i Georgia, Moldova og Ukraina samt under folkeavstemningen på Krim i 2014.

Ved tidligere valg har organisasjoner som CIS-EMO, “European Centre of Geopolitical Analysis”  og Civic Control Association bistått med rekruttering og organisering av observatører. CIS-EMO er grunnlagt av den tidligere fascistideologen Aleksej Kochetkov. Civic Control Association har forbindelser i det russiske parlamentet. Begge har tidligere gjort bruk av observatører fra europeiske høyrepartier.

FAKTA: Donetsk og Luhansk

  • To oblaster (fylker) i sørøst-Ukraina. Begge ligger i Donbass-området, og har også blitt omtalt som Novorossija. Området er kjent for tungindustri, kull- og stålproduksjon. Mye av befolkningen er russisktalende.
  • Fylkene erklærte seg selvstendig i april 2014, som en reaksjon på at den prorussiske presidenten Viktor Janukovytsj var blitt avsatt etter en folkelig oppstand i hovedstaden Kiev. Mange av separatistlederne var russere, og løsrivelsen anses av mange som organisert fra Moskva i et forsøk på å få med seg hele Øst- og Sør-Ukraina i en antiukrainsk oppstand. Ingen av dem er anerkjent av utlandet, heller ikke av Russland som har gitt politisk og militær støtte.
  • Siden 2014 har det vært krig mellom de russiskstøttede utbryterrepublikkene og ukrainsk regjeringshær. Republikkene har blitt beskyldt for brudd på menneskerettighetene, inkludert vilkårlige arrestasjoner, forsvinninger og forfølgelse av religiøse minoriteter.
  • Ingen av utbryterrepublikkene kontrollerer i dag hele fylket de hevder å representere.

LES OGSÅ

2 KOMMENTARER

  1. Det må presiseres at kart og omtale er feil. Det er grovt 1/3 av Donetsk og Luhansk fylker som er okkupert, kartet og omtalen sier hele. 2/3 er altså under kontroll av de lovlige ukrainske myndigheter.

Kommentarer er stengt.

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT