Truls Gulowsen. Foto: Monica Løvdahl / Wikipedia.

At Greenpeace var med på å motivere Stortinget til å tvinge Oljefondet ut av kull og kullkraft, ser han på som en av de største seirene i sin ledertid.

Gulowsen har vært ansatt i Greenpeace Norge i 19 år, 11 av dem som leder, og kan se tilbake på stor vekst på sin vakt. Men til jul er det slutt.

Han oppsummerer noe av utviklingen selv i et innlegg på Facebook: Da han begynte var han alene som ansatt, i dag er det nærmere 20. Da han begynte hadde Greenpeace 200 støttemedlemmer, i dag er det nesten 20.000.

Truls Gulowsen har vært en tydelig stemme i offentligheten i mange år. Fra 2007 har han vært leder av den norske avdelingen av Greenpeace, etter å ha jobbet som klimafaglig rådgiver fra 1999.

Annonse
Arabiske filmdager viser det beste fra og om den arabiske verden.  Festivalens 11. utgave blir heldigital og går av stabelen 11.–17. mars på digital.arabiskefilmdager.no.
Arabiske filmdager 11.-17.mars

– Greenpeace er en fantastisk organisasjon, og når vi er på vårt beste er det ingenting som er mer slagkraftig, strategisk eller effektivt. Samtidig er det ingen grunn til å fortsette samme sted for alltid, sier Gulowsen.

Mads Christensen, generalsekretær for Greenpeace i Norden, takker Truls Gulowsen for innsatsen i et innlegg på nettsidene til Greenpeace. Der gis han honnør for “å ha ha vært med og formet Greenpeace Norge til å bli den sterke organisasjonen den er i dag”.

– Truls Gulowsen har stått i spissen for kamper som andre ikke har turt å ta, og har gjennom sitt sterke engasjement løftet klima- og miljøsaker på agendaen både i Norge og internasjonalt, sier Christensen.

At Oljefondet til slutt trakk seg ut av kull og kullkraft, ser Gulowsen på som en av de største seirene i hans ledertid:

“Om jeg skal prioritere, tror jeg det er disse fire miljøseirene jeg er mest stolt av gjennom denne tiden: (1) hvordan vi klarte å motivere Stortinget til å tvinge Oljefondet ut av kull og kullkraft og sette en ny global standard, (2) opprydningen i det gigantiske russiske ulovlige svartfisket etter torsk i Barentshavet der vi både dokumenterte problemet, stilte de internasjonaler kjøperne til ansvar, og forhandlet fram et helt nytt system for ressurskontroll som fjernet overfisket, (3) samarbeidet med kirken og store deler av fagbevegelsen om omstilling, oljeutfasing og klimajobber i Norge som nå både er en årlig konferanse men også på vei inn i stadig flere partiprogrammer og i debatten i andre land, og (4) at vi gjennom klimasøksmålet, sammen med NU og så mange andre allierte, på en så faglig og elegant måte har klart å saksøke den norske stat for brudd på Grunnlovens miljøparagraf ved å fortsette å dele ut nye oljefelt verdens klima ikke tåler.”

På sin Facebook-side sier Gulowsen ikke noe om nye konkrete jobbplaner, men at han er mottakelig for idéer.

Annonse
Kjære leser, når du først er her: Transit Magasin har ingen millionærer i ryggen, og vi er helt avhengig av støtte fra våre lesere. Å bli abonnent koster kun 83 kroner i måneden hvis du kjøper for ett år. Pengene går direkte til mer kritisk journalistikk om internasjonale spørsmål.
Du får tilgang til alt innhold - PLUSS (+)