Truls Gulowsen slutter i Greenpeace Norge

Avtroppende leder av Greenpeace, Truls Gulowsen. Foto: Monica Løvdahl / Wikipedia.
Annonse
truls_gulowsen_greenpeace_101018
Avtroppende leder av Greenpeace, Truls Gulowsen. Foto: Monica Løvdahl / Wikipedia.

At Greenpeace var med på å motivere Stortinget til å tvinge Oljefondet ut av kull og kullkraft, ser han på som en av de største seirene i sin ledertid.

Gulowsen har vært ansatt i Greenpeace Norge i 19 år, 11 av dem som leder, og kan se tilbake på stor vekst på sin vakt. Men til jul er det slutt.

Han oppsummerer noe av utviklingen selv i et innlegg på Facebook: Da han begynte var han alene som ansatt, i dag er det nærmere 20. Da han begynte hadde Greenpeace 200 støttemedlemmer, i dag er det nesten 20.000.

Truls Gulowsen har vært en tydelig stemme i offentligheten i mange år. Fra 2007 har han vært leder av den norske avdelingen av Greenpeace, etter å ha jobbet som klimafaglig rådgiver fra 1999.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Greenpeace er en fantastisk organisasjon, og når vi er på vårt beste er det ingenting som er mer slagkraftig, strategisk eller effektivt. Samtidig er det ingen grunn til å fortsette samme sted for alltid, sier Gulowsen.

Mads Christensen, generalsekretær for Greenpeace i Norden, takker Truls Gulowsen for innsatsen i et innlegg på nettsidene til Greenpeace. Der gis han honnør for “å ha ha vært med og formet Greenpeace Norge til å bli den sterke organisasjonen den er i dag”.

– Truls Gulowsen har stått i spissen for kamper som andre ikke har turt å ta, og har gjennom sitt sterke engasjement løftet klima- og miljøsaker på agendaen både i Norge og internasjonalt, sier Christensen.

At Oljefondet til slutt trakk seg ut av kull og kullkraft, ser Gulowsen på som en av de største seirene i hans ledertid:

“Om jeg skal prioritere, tror jeg det er disse fire miljøseirene jeg er mest stolt av gjennom denne tiden: (1) hvordan vi klarte å motivere Stortinget til å tvinge Oljefondet ut av kull og kullkraft og sette en ny global standard, (2) opprydningen i det gigantiske russiske ulovlige svartfisket etter torsk i Barentshavet der vi både dokumenterte problemet, stilte de internasjonaler kjøperne til ansvar, og forhandlet fram et helt nytt system for ressurskontroll som fjernet overfisket, (3) samarbeidet med kirken og store deler av fagbevegelsen om omstilling, oljeutfasing og klimajobber i Norge som nå både er en årlig konferanse men også på vei inn i stadig flere partiprogrammer og i debatten i andre land, og (4) at vi gjennom klimasøksmålet, sammen med NU og så mange andre allierte, på en så faglig og elegant måte har klart å saksøke den norske stat for brudd på Grunnlovens miljøparagraf ved å fortsette å dele ut nye oljefelt verdens klima ikke tåler.”

På sin Facebook-side sier Gulowsen ikke noe om nye konkrete jobbplaner, men at han er mottakelig for idéer.


DENNE ARTIKKELEN ble først publisert på Naturpress, 27. november.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!