Flomkatastrofe rammer Malawi

Det kraftige regnværet har ført til kraftig flom i Malawi. Foto: Bildet er hentet fra Malawis Department of Disaster Management Affairs sin Facebook-side.
Annonse
malawi-1
Det kraftige regnværet har ført til kraftig flom i Malawi. Foto: Bildet er hentet fra Malawis Department of Disaster Management Affairs sin Facebook-side.

Et av verdens fattigste land står nå under vann. Minst 22 000 familier er hjemløse på grunn av kraftig regn og flom, ifølge avisen Nyasa Times.

Malawis krisedepartement Department of Disaster Management Affairs melder om at 30 mennesker er bekreftet omkommet som følge av uværet. Over 90 000 familier, det vil si omtrent 468 000 mennesker, er rammet. Det jobbes fortsatt med å få oversikt over det fulle omfanget av katastrofen.

President Arthur Peter Matharika erklærte fredag unntakstilstand i de rammede områdene.

Vil få langvarige konsekvenser

Utviklingsfondet roper nå varsko om klimaendringenes konsekvenser:

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Dette er helt forferdelige nyheter. Det er ikke lengre siden enn 2015 at landet sist ble rammet av storflom. Nå jobber vi for å få full oversikt over situasjonen, forteller leder for Utviklingsfondet, Jan Thomas Odegard, i en pressemelding.

Organisasjonen har en rekke prosjekter i landet og har jobbet her siden 2003.

– Bildene som deles i sosiale medier nå viser det enorme omfanget av katastrofen. I går kom det også meldinger om at flere tusen hektar jord med mais er skylt bord. Dette kommer til å få store konsekvenser for matforsyningen i de rammede områdene framover, sier Odegard.

Situasjonen er dramatisk i et land som Malawi, hvor underernæring allerede er et stort samfunnsproblem.

Klimaendringer gir hyppigere katastrofer

– Denne typen værrelaterte katastrofer kommer vi til å se mer av i framtiden. FNs klimapanel advarer om at økte gjennomsnittstemperaturer fører til mer ustabilt vær og at flere værrelaterte katastrofer vil oppstå. Det er de fattigste som rammes hardest, og småbønder er særlig utsatt. Behovet for å satse på klimatilpasning og klimasmart landbruk er viktigere enn noen gang, avslutter Odegard.

24540709-74fd-4a0a-92d0-3631480eda2f
Flommen får store konsekvenser for innbyggerne i de rammede områdene i Malawi. Foto: Malawis Department of Disaster Management Affairs sin Facebook-side.
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!