Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Regjeringen gir én milliard til kampen mot seksuell vold i humanitære kriser

cached_0x0__b1424560-f470-4356-bcaa-d5054d69dda7
Den kongolesiske legen Denis Mukwege deltar på konferansen for bekjempelse av seksuell- og kjønnsbasert vold. Mukwege har behandlet tusenvis av kvinner og jenter som har blitt utsatt for seksualisert vold. Foto: Redd Barna / Hazel Thompson

Denne uka har det vært arrangert en giverlandskonferanse i Oslo, mot seksuell og kjønnsbasert vold i humanitære kriser. Norske myndigheter lover én milliard kroner fra 2019 til 2021.

Representanter fra verden var til stede, inkludert fredsprisvinner Denis Mukwege, en rekke ministre og flere FN-topper.

– Når en kvinne blir voldtatt, er det vårt liv som blir ødelagt. Når et barn blir voldtatt, er det vår framtid, sa Denis Mukwege i sin tale til konferansen i dag. Den kongolesiske legen Mukwege ble tildelt Nobels fredspris i fjor for sin kamp mot seksualisert vold i krig og væpnet konflikt.

I noen konflikter utgjør barn 80 prosent av ofrene for seksuell vold. Likevel går bare 0,12 prosent av den totale humanitære bistanden til beskyttelse av barn mot seksuell vold i humanitære kriser, i følge Redd Barna.

Av om lag 140 millioner mennesker som har behov for humanitær bistand, anslås 35 millioner å være kvinner og jenter i fruktbar alder. Selv om kvinner er særlig utsatte, rammes også gutter og menn av denne grusomme formen for overgrep.

– Frem til nå har innsatsen mot seksuell og kjønnsbasert vold i humanitære kriser hatt for lite politisk oppmerksomhet og vært kritisk underfinansiert. Vi må bli bedre på forebygging, vi må gi ofrene bedre hjelp og vi må bidra til at langt flere straffes for overgrepene, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding.

– Norge vil mobilisere til et globalt krafttak mot seksuell og kjønnsbasert vold. At så mange er med som medarrangører, og at konferansen engasjerer så bredt, vitner om at vi er godt i gang med denne mobiliseringen. Vi gjør nybrottsarbeid ved å arrangere en konferanse som er tematisk innrettet. Normalt dekker konferansene et land eller en region, men behovet for å sikre politisk oppmerksomhet og finansiell støtte til arbeidet mot seksuell og kjønnsbasert vold, krever at vi tenker nytt, sier utenriksministeren.

Over 90 land deltok på konferansen 24. mai. Det var FNs nødhjelpskoordinator (UN OCHA), FNs befolkningsfond (UNFPA), Røde Kors, Norge, Irak, Somalia og De forente arabiske emirater som inviterte til konferansen.

Hva går pengene til?

En milliard kroner skal fordeles på tiltak mot seksuell og kjønnsbasert vold i humanitære kriser fra 2019 til 2021. I 2019 øremerker regjeringen 350 millioner kroner til dette arbeidet.

Regjeringen vil blant annet:

  • Gi en kraftig økning i støtten til Røde Kors-bevegelsens arbeid mot seksuell og kjønnsbasert vold. 
  • Mer enn tredoble bidraget til beredskapsstyrker med eksperter sammenliknet med tidligere år. 
  • Gi et betydelig uøremerket bidrag til FNs befolkningsfond (UNFPA). 
  • Videreføre samarbeid med norske humanitære organisasjoner og støtte deres arbeid lokalt på landnivå.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT