Mexico City forbyr engangsplast

En søppelbil i Mexico City. Foto: Verdens beste nyheter / Omar Barcena / CC
Annonse
Mexico_DF_Skraldebil_CCBY_Omar_Barcena-1200x720
En søppelbil i Mexico City. Foto: Verdens beste nyheter / Omar Barcena / CC

Hovedstaden i Mexico produserer nest mest søppel i verden, men nå skal et forbud mot engangsplast gjøre noe med det.

Hver dag produserer Mexico City 13 000 tonn avfall. Dersom man regner med søppelet fra alle de 21 millioner mennesker som lever i byen og forsteder, tilsvarer dette 12 millioner tonn avfall i året. Det hoper seg opp til fjell av avfall, som byen har problemer med å håndtere.

For ti år siden innførte Mexico City en avgift på plastposer for å redusere mengden søppel, og for to år siden ble det obligatorisk å sortere søppelet i tre kategorier for gjenvinning. Men nå tar byen et skritt videre og har denne måneden vedtatt fullstendig forbud mot bruk av både plastposer og en hel rekke engangsplast for å gjøre noe med de voksende søppeldyngene. Blant annet forbys engangsbestikk, sugerør og plastikkopper, ifølge World Economic Forum.

Plastforbudet ble vedtatt 11. mai, og blir tatt imot med åpne armer av miljøorganisasjoner, som kaller det et viktig skritt i riktig retning:

— Jeg er glad for at loven ble vedtatt, og at den omfatter mer enn bare plastposer og sugerør. Vi håper at andre delstater i Mexico vil gå samme vei, sier Gabriela Evia fra miljøbevegelsen UMANIA, som støtter opp om plastloven.

Næringslivet i Mexico City har fått to år på å tilpasse seg og finne bedre alternativer til plastprodukter. Ikke minst gjelder dette for byens mange små gateleverandører som bruker engangsplast når de selger mat.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Denne teksten er oversatt til norsk av Thea Tschudi-Madsen.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!