Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Klimaendringene forverrer konsekvensene av krig og konflikt, ifølge ny rapport

KLIMA OG NØDHJELP: Konflikter kan forverres og forlenges som følge av at klimaendringene, i følge en ny Røde Kors-rapport. Dette bildet viser konsekvensene i Mosambik etter syklonen Idai, mars 2019. Foto: Verdens matvareprogram (WFP)

De som allerede er utsatt for fattigdom og konflikt rammes hardest av klimaendringene. Dette får ekstra store humanitære konsekvenser i konflikt og krigssoner.

— Vi ser allerede nå hvordan de som er hardest rammet av fattigdom, vold og konflikt i økende grad også rammes hardest av klimaendringene, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.

Klimaendringene har alvorlige negative konsekvenser for avlinger, vannkvalitet og menneskers levebrød. Dette kan igjen forverre alvorlige konflikter, i følge rapporten.

— Å stanse klimautslippene og hindre de verste konsekvensene av klimaendringene vil utgjøre en enorm forskjell i folks liv over hele verden, sier Apeland.

Den nye klimarapporten fra Røde Kors går gjennom de humanitære konsekvensene som er ventet av klimaendringene de neste ti årene.

Vanskeligere å løse konflikter

– Klimaendringene vil både forverre og forlenge de humanitære konsekvensene av væpnet konflikt. Det blir mer krevende for oss som bistandsorganisasjon å ha effektiv tilgang til områder og befolkningsgrupper med behov for langsiktig bistand, sier Apeland.

Én klimakonsekvens er at komplekse konflikter vil bli enda vanskeligere å løse. Røde Kors-rapporten påpeker at konfliktene vil vare lengre, og at fredsprosesser blir både vanskeligere, ta lengre tid og være dyrere å gjennomføre.

Apeland mener at bistandsbransjen må se nærmere på sitt eget klimaavtrykk:

– Vi må alle jobbe for at årsakene til klimaendringene fjernes. Også vi i bistandsbransjen. Røde Kors-bevegelsen må, i likhet med andre organisasjoner og institusjoner, svare på den tydelige meldingen fra FNs klimapanel IPCC og trappe opp innsatsen både for å redusere vårt eget klimaavtrykk og påvirke beslutningstakere over hele verden, sier Apeland.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT