De som allerede er utsatt for fattigdom og konflikt rammes hardest av klimaendringene. Dette får ekstra store humanitære konsekvenser i konflikt og krigssoner.
— Vi ser allerede nå hvordan de som er hardest rammet av fattigdom, vold og konflikt i økende grad også rammes hardest av klimaendringene, sier Bernt G. Apeland, generalsekretær i Røde Kors.
Klimaendringene har alvorlige negative konsekvenser for avlinger, vannkvalitet og menneskers levebrød. Dette kan igjen forverre alvorlige konflikter, i følge rapporten.
— Å stanse klimautslippene og hindre de verste konsekvensene av klimaendringene vil utgjøre en enorm forskjell i folks liv over hele verden, sier Apeland.
Den nye klimarapporten fra Røde Kors går gjennom de humanitære konsekvensene som er ventet av klimaendringene de neste ti årene.
-Det finnes så mange rapporter om hvordan mennesker påvirker natur og klima. Idag lanserer vi rapporten 'Overlapping vulnerabilities' om hvordan klimaendringer påvirker mennesker. @MoodRobert på rapportlansering I morges. Bra initiativ fra @rodekorsnorge! pic.twitter.com/yuAhEgqx00
— Ragnhild Waagaard (@waagaard) June 5, 2019
Vanskeligere å løse konflikter
– Klimaendringene vil både forverre og forlenge de humanitære konsekvensene av væpnet konflikt. Det blir mer krevende for oss som bistandsorganisasjon å ha effektiv tilgang til områder og befolkningsgrupper med behov for langsiktig bistand, sier Apeland.
Én klimakonsekvens er at komplekse konflikter vil bli enda vanskeligere å løse. Røde Kors-rapporten påpeker at konfliktene vil vare lengre, og at fredsprosesser blir både vanskeligere, ta lengre tid og være dyrere å gjennomføre.
Apeland mener at bistandsbransjen må se nærmere på sitt eget klimaavtrykk:
– Vi må alle jobbe for at årsakene til klimaendringene fjernes. Også vi i bistandsbransjen. Røde Kors-bevegelsen må, i likhet med andre organisasjoner og institusjoner, svare på den tydelige meldingen fra FNs klimapanel IPCC og trappe opp innsatsen både for å redusere vårt eget klimaavtrykk og påvirke beslutningstakere over hele verden, sier Apeland.