Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Gratulerer med dagen, unge klimahelter!

For ett år siden, nærmere bestemt 20. august 2018, tok 15-årige Greta Thunberg med seg en plakat og satte seg ned utenfor riksdagsbygningen i Stockholm. Hun startet sin skolestreik for klimaet.

Redaktør i det svenske miljømagasinet Effekt, Anders Hellberg, passerte Greta hver morgen på sin vei til jobben. Han ble en av de første som stoppet og snakket med henne, og begynte å skrive om hva hun gjorde og hvorfor.

Snøballen hadde begynt å rulle. Anders og Effekt magasin lot generøst nok Naturpress få dele disse små dag-for-dag artiklene. Du kan få et tilbakeblikk her, om du vil lese litt om den spede starten på Gretas utrolige reise.

Greta Thunbergs klimaprotest i Stockholm var anslaget som fikk bølger av barn og ungdom over store deler av verden til å aksjonere mot politikernes handlingslammelse i klimaspørsmålet. I by etter by tok de til gatene, lot skole være skole, mens politikere og voksenverden fikk en lekse de aldri vil glemme.

De hadde bedt om det. Vi ba om det. Greta har siden den gang talt i World Economic Forum, i COP24, i EU, og i en rekke andre offisielle sammenhenger. I tillegg til at hun har stilt opp i demonstrasjonene i gatene sammen med de andre engasjerte ungdommene.

Hun har satt forståelige ord på klimatruslene, og hun har uten omsvøp sett politikerne inn i øynene og fortalt dem at de har sviktet, vært feige, og har vært uten evne eller vilje til å beskytte framtidige generasjoner mot klimakaos.

Det er på ingen måte slutt nå. I forrige uke samlet 450 unge fra 38 land seg i Lausanne i Sveits, for å dele erfaringer fra årets klimaaksjoner, og for å planlegge videre. Om kort tid får vi se nye klimastreiker og aksjoner, i Norge og på verdensbasis.

Det er en dypt urettferdig og absurd situasjon at barn og unge har følt seg tvunget til å forlate skolen og demonstrere i gatene for at de skal bli hørt i det som skulle være et selvsagt krav; å få oppleve en fredelig og trygg verden der klimaet og naturen er ivaretatt slik at den kan tilby oss alle gode livsvilkår.

Men slik ble det. For vi voksne har ikke levert. I disse dager er Greta Thunberg ombord på en seilbåt, kryssende over Atlanteren. Hun skal være i sjøen i 14 dager før hun ankommer New York, der hun skal delta under klimatoppmøtet i september. Deretter skal hun videre til Chile.

Det er et sterkt bilde å se for seg – Greta i seilbåten på et enormt hav – enda en gang på vei for å tale klimaets og kommende generasjoners sak.

Nå er det ett år siden alt startet, 20. august 2019 er rett rundt hjørnet. Gratulerer med dagen Greta, og alle dere andre unge som har stått opp for klimaet og egen framtid.


Søsteravisene Naturpress.no og Transitmagasin.no har felles lederartikkel. Publiseres hver torsdag. 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT