Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR
Utreisekurs - HVA TRENGER DU FOR Å FÅ MER UT AV PROSJEKT- OG JOBBREISER TIL DET GLOBALE SØR

Evelyn mistet sitt barn i dødfødsel, og ble dømt til 30 års fengsel. Nå er hun løslatt

EvelynCruzOrginalFB
Evelyn Hernandez ble dømt til 30 års fengesl etter dødfødsel. Dette bildet er fra et fengslingsmøte, og bildet er hentet fra Amnestys kampanje for hennes løslatelse. Foto: Amnesty International

19. august 2019 ble Evelyn Hernández frikjent for anklagene om å ha drept sitt ufødt barn. Da hadde hun allerede sonet tre år i fengsel i El Salvador.

Hernández ble gravid etter en voldtekt. Hun visste ikke at hun var gravid. Da hun mistet sitt ufødte barn i dødfødsel, ble hun dømt til 30 års fengsel. I El Salvador er det totalforbud mot abort.

Gravid etter voldtekt

Evelyn Hernández var ikke klar over at hun var blitt gravid etter en voldtekt. I april 2016 fikk hun store magesmerter, og besvimte på toalettet hjemme hos moren sin etter å ha fått et dødfødt barn. Hun ble kjørt til sykehuset. Sykehuspersonellet rapporterte hendelsen til myndighetene.

Den 5. juli 2017 ble hun dømt til 30 års fengsel for «mord under skjerpende omstendigheter». Med dette mente retten at hun hadde tatt livet av sitt eget barn.

I 2018 ble dommen opphevet av en appelldomstol, som beordret en ny rettssak og en ny gjennomgang av bevisene. I denne rettssaken risikerte Evelyn å bli dømt til 40 års fengsel.

Kvinner som opplever komplikasjoner under graviditeten inkludert spontanabort eller dødfødsel kan bli mistenkt og tiltalt for å ha tatt abort, og risikerer lange fengselsstraffer. i El Salvador. Det er særlig fattige, unge kvinner som risikerer dette.

Ifølge lokale organisasjoner i El Salvador er det fremdeles 19 kvinner som er fengslet etter slike anklager.

«En stor seier»

Amnestys politiske rådgiver Patricia Kaatee, sier at frifinnelsen er en stor og viktig seier for kvinners rettigheter i El Salvador.

— Det er en seier for rettferdigheten og for kvinners rettigheter at rettsapparatet nå i økende grad ser ut til å erkjenne at man må bevise skyld før man kan dømme, sier Kaatee til organisasjonens nettsider.

Amnesty International oppfordrer myndighetene i El Salvador om å avslutte den diskriminerende praksisen med å kriminalisere kvinner og å umiddelbart oppheve nasjonens totalforbud mot abort.

Evelyn Hernández har nå blitt 21 år gammel. Hun ser frem til å fortsette livet sitt utenfor fengselet:

– Jeg skal fortsette å studere og gå videre for å nå målene mine. Jeg er glad, fortalte hun til BBC.

Amnesty International i Norge har tidligere aksjonert for Hernández og de andre kvinnene som sitter fengslet i El Salvador. Nærmere 39 000 personer signerte i 2017 for hennes løslatelse.

 

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT