Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Klimafornekternes virkelighetsoppfattelse

Klimafornekterne har hatt møte. Det er en sta gjeng.

Ordet er forresten dårlig, vitenskapsfornektere er bedre. Men da er den direkte koblingen til klimasaken borte, og siden klimafornektere er innarbeidet er det like godt å holde seg til det.

Sist helg møttes klimafornektere fra mange land i Oslo. Et internasjonalt opprop undertegnet av 500 personer, de fleste av dem godt utdannet i realfag, hevder at klimakrisen ikke finnes og at CO2-utslippene er positive fordi det er en gass “som gjør jorda grønnere og bidrar til høyere avlinger i landbruket.”

Oppropet skal sendes til FN- og EU-topper, og møtet i Oslo var et av flere som nettverket skal holde i noen europeiske byer før brevet fyker avgårde. Fånyttes, må man anta.

En fagperson som tålmodig og respektfullt har lest, hørt og svart på argumentene fra klimafornekterne, ikke bare én gang, men mange ganger, er klimaforsker ved Cicero, Bjørn Samset. Han uttalte nylig til Naturpress at han synes innvendinger mot faglige resultater er bra.

Men – sier Samset – “når man stiller en innvending, så forplikter man seg også til å høre på og vurdere svaret som gis. Likevel opplever jeg ikke at de som stiller innvendingene tar utgangspunkt i svarene som er gitt, når de fortsetter diskusjonen.”

Hvorfor avviser oppegående mennesker grundig og gjennomprøvd vitenskap om klima og klimaendringer? Ikke engang det faktum at oljeselskapene selv i årtier har kjent til (men forsøkt å tilsløre) at global oppvarming skjer som en følge av CO2-utslipp, ser ut til å endre på klimafornekternes standpunkt.

De fleste klimafornekterne er godt voksne menn, noe som ble veldig tydelig på det nevnte Oslo-møtet. Folk som har levd en stund har ikke lett for å endre mening. Det er dessuten vondt å la prestisjen fare og innrømme å ha tatt feil.
En annen årsak til fornektelsen kan være redsel for å tape en kjent samfunnsorden, og redsel for å tape tilvante privilegier. En verden uten fossile energikilder kan bli en verden som ikke går på speed, hvor de gamle markedsmekanismene kanskje ikke vil virke helt som før. Slikt kan virke truende.

Konspirasjonstenkning er også en del av bildet. Penger skal visstnok være motivet for å drive klimaforskning. På møtet som ble holdt i Oslo snakket Filter Nyheter med noen av deltakerne, og en av dem mente at forskningsinstitusjonene hausser opp og skaper et problem, for så å kunne skaffe seg midler til å forske på det. Joda, vi har hørt det før, det også.

Og av og til er verden ikke spesielt komplisert. En ganske enkel og helt uvitenskapelig metode for å forstå mange klimafornekteres verdensanskuelse på er denne (men den gjelder nok ikke akademikerne som signerte oppropet): Når du leser en klimafornekters kommentar i en diskusjon på nettet – søk vedkommendes navn opp på Facebook. Du vil se at profilbildet og andre bilder påfallende ofte er av biler, motorsykler eller hurtigbåter. Og de er ikke elektriske.

Budskapet kan leses som: Ikke rør maskinene mine – de er en stor og viktig del av livet mitt.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT