IEA: Utslippsøkningene når toppen først i 2040

Bilkøer, illustrerer utslipp CO2
Illustrasjonsfoto: Pixabay
Annonse
Bilkøer, illustrerer utslipp CO2
Illustrasjonsfoto: Pixabay

Verdens energietterspørsel vil øke hvert eneste år med 1,3 %, helt fram til 2040, om dagens energipolitikk videreføres, ifølge en rapport fra Det internasjonale energibyrået (IEA) .

Økningen i CO2-utslipp vil synke, men utslippstoppen nås ikke før i 2040, i følge dagens rapport fra IEA, World Energy Outlook 2019.

Dette går dårlig i hop med målene for klimagassutslipp knyttet til Parisavtalen, hvor den globale oppvarmingen skal holdes under to grader. Vi vil oppleve fortsatt sterk økning i energirelaterte utslipp, med dagens utvikling, advarer IEA.

Byrået beskriver tre scenarier; et scenario med eksisterende politikk, et scenario med dagens mål og intensjoner, og et bærekraft-scenario der Parisavtalens mål kan nås.

– Regjeringene sitter med ansvaret for å handle

I et bærekraft-scenario, som vi altså ikke er inne i nå, behøves det  “raske og omfattende endringer på tvers av alle deler av energisystemet”, skriver IEA i pressemeldingen som følger rapporten.

– Det som framkommer krystallklart i årets utgave av World Energy Outlook er at det ikke finnes noen enkeltstående eller enkel løsning for å omforme de globale energisystemene, sier Fatih Birol, administrerende direktør i IEA.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Mange teknologier og energikilder må spille sammen på tvers av alle de økonomiske sektorene. For at det skal skje behøver vi sterkt lederskap fra de som utformer politikken. For det er regjeringene som sitter med det klareste ansvaret for å handle, og som har det største handlingsrommet til å skape framtiden.

Påkaller en storkoalisjon

IEA påpeker at det ikke er nok momentum bak implementerigen av fornybar, ren energi til å oppveie virkningene av en ekspanderende global økonomi og en økende befolkning.

“Økningen i utslipp går ned, men når ikke toppen før 2040”, skriver IEA.

Fatih Birol i IEA understreker alvoret i situasjonen.

– Verden trenger hurtig å få satt et laserskarpt fokus på å få ned de globale utslippene. Dette påkaller en storkoalisjon bestående av regjeringer, investorer, selskaper og alle andre som dedikerer seg til å takle klimaendringene. Vårt scenario for bærekraftig utvikling er skreddersydd for å veilede medlemmene i en slik koalisjon i sine bestrebelser for å adressere den massive klimautfordringen vi alle står overfor, sier Birol.

Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar