Røyken fra skogbrannene i Australia kan snart nå Sør-Amerika

Kilder bildecollage: Copernicus, Wikimedia Commons, skjermdump Al Jazeera.
Annonse
brann_australia_2019-1068x729
Kilder bildecollage: Copernicus, Wikimedia Commons, skjermdump Al Jazeera.

I de to australske delstatene Queensland og New South Wales ventes brannrøyken å plage store menneskemengder i de neste dagene.

Alle skogbrannene som herjer driver opp røyk og partikkelfylt luft som “gjør dag til natt”, rapporterer Copernicus/CAMS, EUs atmosfæreovervåkingsorgan. Satelittbilder viser at det ligger massive røykskyer over begge de to delstatene. I New South Wales har man tall på at det ikke har vært liknende tilstander de siste 16 årene, og det er erklært unntakstilstand.

Aldri tidligere har brannene heller hatt slik intensitet som i år, og det er nytt at man denne gangen ser branner på steder som ikke tidligere har vært rammet, som nordre deler av New South Wales og de tropiske områdene i Queensland.

Røyken på vei til Sør-Amerika

Røyken fra skogbrannene driver nå over New Zealand og videre utover i sørlige deler av Stillehavet. Satelittobservasjonene viser at røyken kan komme til å nå Sør-Amerika i løpet av noen dager.

Screenshot-2019-11-13-at-16.34.27
Mark Parrington, CAMS. Foto: Sebphoto.

Både august, september og oktober har vært tørrere enn vanlig i de østlige delene av Australia. Også i sørlige Afrika er det ekstra tørt.

Seniorforsker i CAMS, Mark Parrington (bildet), opplyser at brannene overvåkes nøye.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

– Vi monitorerer både intensiteten i brannene og røyken, og når vi sammenligner resultatene med gjennomsnittet for de siste 17 årene ser vi at de er svært uvanlige både i antall og intensitet, særlig i New South Wales, til å være så tidlig i sesongen.

Du kan selv følge med på branner rundt om på jorda ved å bruke appen Windy. Der kan du velge “aktive branner” og få visning på et kart.

Statsministeren kritiseres

Statsministeren i Australia, Scott Morrison, har i følge VG fått kritikk for ikke å ville svare på spørsmål om klimaendringer i forbindelse med skogbrannene i Australia

– Ta det ned et par hakk. Det har vært mange provoserende kommentarer de siste dagene fra alle sider av debatten, og det hjelper ingen, sa han på en pressekonferanse onsdag morgen lokal tid, ifølge Sydney Morning Herald, skriver VG.

Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!