Kobbergruven Escondida i Chile. Foto: BHP Group.
- Annonse -
FIVH søker fundraisere
escondida_chile_141119
Kobbergruven Escondida i Chile. Foto: BHP Group.

BHP er blant de 20 selskapene i verden som slipper ut mest klimagasser. Oljefondet har eierandeler i selskapet, som nå kutter kull.

Det er fagpresseorganet Arbeidsmanden som skriver dette, og siterer e24.

Ifølge E24 skal BHP kutte kullkraft som energikilde til kobberutvinningen sin i to gruver, Escondida (bildet) og Spence i Chile, og erstatte det med fornybar energi. Omstillingen er ventet å være ferdig i 2025, og skal gi et utslippskutt på 3 millioner tonn CO2-ekvivalenter, heter det. Escondida-gruven er verdens største leverandør av kobber. BHP venter også å spare ca 20 % i energikostnader etter omleggingen.

- Annonse -

BHP het tidligere BHP Billiton, og er en sammenslåing av det australske selskapet Broken Hill Proprietary Company og det britiske Billiton, med nederlandsk og sørafrikansk opprinnelse. Hovedkontorene ligger i Melbourne og London. BHP har om lag 100.000 ansatte og er representert i 25 land.

Toppsjefen i BHP avd. Amerika, Daniel Malchuk, uttalte ifølge The Guardian i juli i år at håndtering av klimakrisen vil kreve av oss den største globale mobiliseringen vi har hatt siden andre verdenskrig.

Selskapet har i år lansert et 5-årig investeringsprogram øremerket klima, verdt om lag 3,6 mrd kroner. Det skal investeres i teknologiutvikling for å kutte utslipp fra egen produksjon, og fra utslipp som stammer fra bruk av produktene som selskapet leverer.

Det norske Oljefondet har eierandeler i BHP Group.

- Annonse -Frontrunner.site
- Annonse -
- Annonse -
Støtt global journalistikk, tegn abonnement på Transit magasin