Andrei Sakharovs Frihetspris tildelt Ungarns Helsingforskomité

Andras Kadar og Marta Pardavi mottok Sakharov Frihetspris i Oslo, 18. november. Foto: Helsingforskomiteen / Hilde Sandvær
Annonse
DSC03517
Andras Kadar og Marta Pardavi mottok Sakharov Frihetspris i Oslo, 18. november. Foto: Helsingforskomiteen / Hilde Sandvær

Den norske Helsingforskomité tildelte årets Andrei Sakharovs Frihetspris til Den ungarske Helsingforskomité som kjemper mot den autoritære utviklingen i Ungarn.

— I kveld deler vi ut årets Andrei Sakharov Frihetspris til vår søsterkomité i Ungarn, Den ungarske Helsingforskomité. Siden vi startet med prisutdelingene i 1984, har vi aldri før delt den ut til en «slektning». Prisen har heller aldri før gått til en aktør som har tilhold i et EU-land. Når vi likevel har gått til det skrittet, er det fordi situasjonen er ekstraordinær og krever ekstraordinære tiltak, skriver Bjørn Engesland i en kronikk i VG i dag.

Utviklingen i Sentral-Europa de siste årene har gått i stadig mer autoritær retning, der situasjonen for grunnleggende menneskerettigheter og demokrati kommer under større press. Utviklingen skjer i land som tidligere var regnet for stabile demokratier.

– På vegne av Den ungarske Helsingforskomité takker jeg for pristildelingen. Vi er beæret og rørt av støtten. 30 år etter at Berlinmuren falt og de demokratiske endringene skjedde i Sentral-Europa, er ideen om universelle menneskerettigheter under angrep i Ungarn, som mange andre steder, sier Márta Pardavi i en uttalelse på NHCs nettsider.

Hun leder organisasjonen i Budapest sammen med András Kristóf Kádár, og forteller at organisasjonen har mye å gjøre, mer enn før Ungarns autoritære utvikling startet.

– Det er et større behov for å forsvare menneskerettighetene i dag, men også et større behov for menneskerettighetsforsvarere. Ofrene for myndighetenes maktbruk, våre medborgere som blir trakassert for å uttrykke meningene sine, de som sitter i fengsel, flyktningene som søker beskyttelse, den manglende beskyttelsen av sårbare mennesker og ikke minst rettsstaten – alle disse trenger oss. Det er derfor vi er her og fortsetter jobben, sier Pardavi.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Den ungarske Helsingforskomité

  • Den Budapest-baserte organisasjonen Hungarian Helsinki Committee ble etablert i 1989, og har siden arbeidet for å fremme respekt for menneskerettighetene, informere og rapportere om menneskerettighetsbrudd og tilbyr fri rettshjelp.
  • Organisasjonen er ledet av Márta Pardavi og András Kristóf Kádár og har en stab på 24 ansatte.
  • Den kjemper for menneskers grunnleggende rettigheter i et miljø i økende grad preget av svertekampanjer og trakassering rettet spesielt mot organisasjoner som bistår flyktninger og asylsøkere.

En pris for å hjelpe forfulgte mennesker

Andrei Sakharovs Frihetsfond ble i 1980 opprettet av Den norske Helsingforskomité (NHC), med støtte og samtykke fra Andrei Sakharov selv. Allerede i 1976 var et tett samarbeid mellom Sakharov og NHCs grunnlegger Dankert Freilem opprettet da sistnevnte smuglet et brev fra Sakharov ut fra Sovjetunionen for publisering i Vesten.  

– Den første støtten ble gitt til tsjekkoslovakiske Charta 77 i 1984, og de ble ikke bare løslatt fra fengsel, sier generalsekretær Bjørn Engesland.

– De formet de nye demokratiske statene som reiste seg fra ruinene av kommunistisk diktatur. Sakharovs frihetspris anerkjenner nettopp dette langsiktige, modige arbeidet for en bedre fremtid for alle.    

I 2012 medførte overrekkelsen til valgobservatørene i russiske GOLOS ekstra mye oppmerksomhet. Russiske myndigheter innførte kort etter loven om såkalte utenlandske agenter som gjør det vanskelig for russiske NGOer å få finansiell støtte fra utlandet og å jobbe innimellom omfattende administrative krav. Det er god grunn til å tro at dette ikke var tilfeldig – til tross for at GOLOS faktisk valgte å ikke ta imot pengene, bare selve prisen.

Andrei Sakharovs Frihetspris

Andrei Sakharovs Frihetsfond ble i 1980 opprettet av Den norske Helsingforskomité (NHC), med støtte og samtykke fra Andrei Sakharov selv. Den første prisen fikk Charta 77 i 1984. Tidligere prisvinnere er blant annet:

  • Evgeny Zhovtis og Kazakhstan International Bureau for Human Rights and Rule of Law
  • Svetlana Gannusjkina fra Memorial Human Rights Center
  • Aliaksandr Bialiatski fra Human Rights Center, «Viasna», i Hviterussland
  • Elisa Musajeva fra Tsjetsjenia
  • Amor Masovic fra Bosnia-Hercegovina
  • Sergei Kovaljov fra Russland
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar