Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Andrei Sakharovs Frihetspris tildelt Ungarns Helsingforskomité

Den norske Helsingforskomité tildelte årets Andrei Sakharovs Frihetspris til Den ungarske Helsingforskomité som kjemper mot den autoritære utviklingen i Ungarn.

— I kveld deler vi ut årets Andrei Sakharov Frihetspris til vår søsterkomité i Ungarn, Den ungarske Helsingforskomité. Siden vi startet med prisutdelingene i 1984, har vi aldri før delt den ut til en «slektning». Prisen har heller aldri før gått til en aktør som har tilhold i et EU-land. Når vi likevel har gått til det skrittet, er det fordi situasjonen er ekstraordinær og krever ekstraordinære tiltak, skriver Bjørn Engesland i en kronikk i VG i dag.

Utviklingen i Sentral-Europa de siste årene har gått i stadig mer autoritær retning, der situasjonen for grunnleggende menneskerettigheter og demokrati kommer under større press. Utviklingen skjer i land som tidligere var regnet for stabile demokratier.

– På vegne av Den ungarske Helsingforskomité takker jeg for pristildelingen. Vi er beæret og rørt av støtten. 30 år etter at Berlinmuren falt og de demokratiske endringene skjedde i Sentral-Europa, er ideen om universelle menneskerettigheter under angrep i Ungarn, som mange andre steder, sier Márta Pardavi i en uttalelse på NHCs nettsider.

Hun leder organisasjonen i Budapest sammen med András Kristóf Kádár, og forteller at organisasjonen har mye å gjøre, mer enn før Ungarns autoritære utvikling startet.

– Det er et større behov for å forsvare menneskerettighetene i dag, men også et større behov for menneskerettighetsforsvarere. Ofrene for myndighetenes maktbruk, våre medborgere som blir trakassert for å uttrykke meningene sine, de som sitter i fengsel, flyktningene som søker beskyttelse, den manglende beskyttelsen av sårbare mennesker og ikke minst rettsstaten – alle disse trenger oss. Det er derfor vi er her og fortsetter jobben, sier Pardavi.

Den ungarske Helsingforskomité

  • Den Budapest-baserte organisasjonen Hungarian Helsinki Committee ble etablert i 1989, og har siden arbeidet for å fremme respekt for menneskerettighetene, informere og rapportere om menneskerettighetsbrudd og tilbyr fri rettshjelp.
  • Organisasjonen er ledet av Márta Pardavi og András Kristóf Kádár og har en stab på 24 ansatte.
  • Den kjemper for menneskers grunnleggende rettigheter i et miljø i økende grad preget av svertekampanjer og trakassering rettet spesielt mot organisasjoner som bistår flyktninger og asylsøkere.

En pris for å hjelpe forfulgte mennesker

Andrei Sakharovs Frihetsfond ble i 1980 opprettet av Den norske Helsingforskomité (NHC), med støtte og samtykke fra Andrei Sakharov selv. Allerede i 1976 var et tett samarbeid mellom Sakharov og NHCs grunnlegger Dankert Freilem opprettet da sistnevnte smuglet et brev fra Sakharov ut fra Sovjetunionen for publisering i Vesten.  

– Den første støtten ble gitt til tsjekkoslovakiske Charta 77 i 1984, og de ble ikke bare løslatt fra fengsel, sier generalsekretær Bjørn Engesland.

– De formet de nye demokratiske statene som reiste seg fra ruinene av kommunistisk diktatur. Sakharovs frihetspris anerkjenner nettopp dette langsiktige, modige arbeidet for en bedre fremtid for alle.    

I 2012 medførte overrekkelsen til valgobservatørene i russiske GOLOS ekstra mye oppmerksomhet. Russiske myndigheter innførte kort etter loven om såkalte utenlandske agenter som gjør det vanskelig for russiske NGOer å få finansiell støtte fra utlandet og å jobbe innimellom omfattende administrative krav. Det er god grunn til å tro at dette ikke var tilfeldig – til tross for at GOLOS faktisk valgte å ikke ta imot pengene, bare selve prisen.

Andrei Sakharovs Frihetspris

Andrei Sakharovs Frihetsfond ble i 1980 opprettet av Den norske Helsingforskomité (NHC), med støtte og samtykke fra Andrei Sakharov selv. Den første prisen fikk Charta 77 i 1984. Tidligere prisvinnere er blant annet:

  • Evgeny Zhovtis og Kazakhstan International Bureau for Human Rights and Rule of Law
  • Svetlana Gannusjkina fra Memorial Human Rights Center
  • Aliaksandr Bialiatski fra Human Rights Center, «Viasna», i Hviterussland
  • Elisa Musajeva fra Tsjetsjenia
  • Amor Masovic fra Bosnia-Hercegovina
  • Sergei Kovaljov fra Russland

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT