Frontrunner CMS
Frontrunner CMS

Tre av fire foreldre i Norge deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier

Barn på sosiale medier
Illustrasjonsfoto: UNICEF Norge

74% av foreldre deler bilder og videoer av barna sine på sosiale medier. Samtidig er halvparten av foreldre bekymret for denne utviklingen, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av UNICEF Norge.

– Foreldreansvaret betyr at foreldre har plikt til å beskytte barnas rett til privatliv. Denne rettigheten må gå foran foreldres ønske om å dele bilder og informasjon av barna sine, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. 

De fleste deler mellom ett og ti bilder i løpet av en måned, mens 10 % deler en gang i uken eller oftere. Det betyr at i gjennomsnitt vil et barn i Norge ha 1165 bilder liggende av seg selv på internett innen det er 12 år gammelt. 

Rett til privatliv

Det er hovedsakelig på Facebook og Snapchat de fleste bildene deles (62% og 61%). 43% deler på Instagram, 14% via åpen profil og 29% via lukket.  

– Vi er ikke ute etter å ta den enkelte forelderen som stolt viser fram bilder av barna sine, men vi ønsker å påpeke at i foreldreansvaret ligger også å ivareta barns rett til privatliv og beskyttelse på nett. Vi ønsker ikke stoppe bildedeling helt, men vi ønsker at folk skal tenke seg om to ganger før de publiserer, og at de skal spørre barna sine om lov, sier Viken. 

Undersøkelsen viser at kun halvparten (52%) alltid spør barna om lov før de legger ut bilder. 

– Det betyr at mange barn får ikke forme sin egen digitale identitet. Dette før de selv er på sosiale medier og kan styre dette selv. I tillegg kan stor eksponering av barn på nett medføre potensielle farer som identitetstyveriog utnyttelse av både seksuell og økonomisk karakter, sier Viken. 

Holdninger

44 % av de spurte mener antallet bilder og videoer som deles av barn, bør begrenses. 36% synes det er greit å dele bilder på profiler og grupper som er lukketog 34% synes det er greit å dele hvis barna godkjenner det.  

Hele 58 % oppgir at de er bekymret over utviklingen av video og bildedelingen på sosiale medierfleste av dem er kvinner. Likevel er det langt flere kvinner enn menn som deler bilder av barn (henholdsvis 86% og 61%). 

Av dem som ikke deler bilder av barn i det hele tatt, er hovedgrunnen bekymring for barnas personvern (62%) og følelsen av at det er unødvendig (63%).  

Spørreundersøkelsen ble gjort blant foreldre i tidsperioden oktober og november 2019 hvor 504 foreldre svarte.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT