5 seire for kvinner det siste året

Indigenous women of GuatemalaÕs Polochic valley are feeding their families, growing their businesses and saving more money than ever before, with the help of a joint UN programme thatÕs empowering rural women. Pictured: Women from Aldea Campur, in Alta Verapaz, make, market and package their own shampoo, earning extra income for themselves and for their families. The Joint Programme on Accelerating Progress towards the Economic Empowerment of Rural Women by FAO, WFP, IFAD and UN Women is working to advance advance gender equality and economic empowerment of women in Ethiopia, Guatemala, Kyrgyzstan, Liberia, Nepal, Niger and Rwanda. In Guatemala, the programme started in 2015, with funding from Norway and Sweden, supporting rural women to develop a range of skills, from sustainable agricultural practices to marketing organic shampoo and learning solar engineering. With better knowledge of their own rights and access to skills, credit and income, women participants can make more decisions within their homes and participate in municipal spaces. Read More: http://www.unwomen.org/en/news/stories/2018/7/feature-guatemala-saving-for-a-rainy-day Photo: UN Women/Ryan Brown
Annonse
Kvinner fra Alta Verapaz i Guatemala har startet egen bedrift hvor de lager og selger sjampo. Illustrasjonsfoto. Foto: CCBY UN Women. Foto: UN Women/Ryan Brown

Gratulerer med kvinnedagen! Det gjenstår fortsatt mange kamper å kjempe, både her hjemme i Norge, og ikke minst internasjonalt. Men gode nyheter – det blir lettere! Her er fem seire for kvinner fra året som har gått, for å vise at de gode kampene er verdt å kjempe for.

1. Finland har valgt verdens yngste statsminister – 34 år gamle Sanna Marin

Den finske regjeringen hadde valg høsten 2019, og valgte 34 år gamle Sanna Marin til ny statsminister – noe som gjør henne til verdens yngste statsminister. Alle fem regjeringspartiene i Finland er nå ledet av kvinner, i tillegg er fire av fem av disse kvinnene under 35 år. Unge kvinner er sterkt underrepresentert i politiske miljøer over hele verden og Marin skapte derfor overskrifter internasjonalt da hun ble statsminister. 

2. Kvinner på frontlinken for frihet

2019 var et år med demonstrasjoner over hele verden. Chile, Libanon, Frankrike og Sudan var blant mange land hvor tusenvis av mennesker tok til gatene for å vise sin misnøye. Felles for mange av disse demonstrasjonene var at kvinner frontet dem. En video av Alaah Salah fra Sudan som ledet en gruppe demonstranter gikk viralt i 2019. Salah ble nærmest et symbol på misnøyen med diktaturet til Omar Bashir, og ble sammenlignet med frihetsstatuen. Bashir ble senere avsatt i april, men kampen Salah symboliserer har betydning over hele verden.

3. Sierra Leones forbud mot synlig gravide jenter i skolen har blitt dømt ulovlig

Siden april 2015 har Sierra Leone hatt en lov som hindrer synlig gravide jenter i å gå på skolen. Offentlige tall anslår at 3000 jenter er påvirket av denne loven, mens menneskerettsorganisasjonen Amnesty International estimerer at tallet kan være så høyt som 10 000. Å hindre jenter i å gå på skolen begrenser fremtidsmulighetene deres drastisk, og kan bidra til låse dem og familiene deres til fattigdom. I 2018 ble Sierra Leone klaget inn til domstolen til De vestafrikanske staters økonomiske fellesskap (ECOWAS). I desember 2019 kom dommen, som fant myndighetene i Sierra Leone skyldige i å bryte rettighetene til unge, gravide jenter ved å nekte dem skolegang. 

4. Sterk mobilisering for legalisering av abort i Latin-Amerika

Oaxaca ble i september den andre mexicanske delstaten til å avkriminalisere abort for kvinner. Avgjørelsen ble feiret av kvinner ikledd grønne skjerf utenfor den lokale kongressen i Oaxaca. Dette er et viktig skritt for den sørlige staten, hvor flere tusen utrygge aborter ble utført årlig. Situasjonen ellers i landet er derimot fortsatt alvorlig. Derfor planlegger kvinner over hele Mexico å streike mandag 9. mars. De vil kjempe for å øke kvinners rettigheter og for å sette en stopper for volden mot kvinner som finner sted i landet. Lengre sør i kontinentet kan en historisk seier endelig bli en realitet. I Argentina har man i årevis kjempet for retten til abort, og nå ser det lysere ut enn noen gang etter at den nye presidenten selv har fremmet et lovforslag om lovlig abort denne uken. Selv om det gjenstår mye før alle kvinner har rett til en trygg, gratis og lovlig abort, har det siste året, hvor en sterk feministisk bølge som har spredd seg i hele Latin-Amerika, vist at fremskritt er mulig og at kampen ikke er over før lovlig abort er en realitet for alle. 

5. Unge jenter leder klimakampen

Greta Thunberg var navnet på alles lepper i 2019, som frontfigur for vår generasjons største bevegelse – klimabevegelsen. Unge, men også eldre, har fulgt den svenske tenåringsjenta sitt eksempel, og streiket for klima. Globalt har unge jenter tatt en ledende rolle i klimakampen. I Uganda startet Vanessa Nakate med å demonstrere utenfor parlamentet alene, og fikk etter hvert med seg flere ungdommer. Thunberg og Nakate reiser nå rundt i verden, med tog og seilbåt så klart, for å snakke fremfor alle verdens ledere – og de blir hørt.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 1-2 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere faktabasert kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi står opp for kritisk og uavhengig global journalistikk, uten partipolitiske tilknytninger. I våre spalter får du møte folk verden rundt, gjennom reportasjer skrevet av vårt nettverk av journalister, basert i alle verdensdeler. For å kunne være nettopp denne uavhengige publikasjonen så trenger vi din støtte. Det beste bidraget du kan gi er å tegne et abonnement. Du får 10 dagers gratis prøvetid, og du får to måneder gratis om du bestiller årsabonnement. Bestill på denne lenken, eller benytt knapp nedenfor. Om du ikke ønsker et abonnement så er det mulig å gi et støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

Legg igjen en kommentar