Klimasøksmålet: Anken til Høyesterett er godkjent

Representanter for saksøkerne ved behandlingen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Thor Due / Natur og Ungdom / Flickr.
Annonse
Representanter for saksøkerne ved behandlingen i Borgarting lagmannsrett. Foto: Thor Due / Natur og Ungdom / Flickr.

– Vi er veldig fornøyd med at Høyesterett skal vurdere om staten brøt Grunnloven da de valgte å tildele nye oljelisenser i Arktis. Vi mener staten må dømmes, og at oljelisensene må kjennes ugyldige. En seier vil være historisk og ha store, reelle konsekvenser for klimaet, sier Frode Pleym, leder i Greenpeace Norge, i en pressemelding.

Det er Greenpeace Norge og Natur og Ungdom som er saksøkere, med Naturvernforbundet og Besteforeldrenes klimaaksjon som partshjelpere. Staten har vunnet i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett.

I dag mandag 20.april avgjorde ankeutvalget at saken skal behandles i Høyesterett.

– Klimasøksmålet i Høyesterett blir et stort spark i baken på alle norske politikere. De har ikke greid selv å gjøre det våre rettigheter krever av dem; Å bevare naturen og et levelig klima. Vi skal overbevise Høyesterett om at grensa ble krysset da regjeringa tildelte nye oljelisenser i verdifulle havområder i Arktis, sier Therese Hugstmyr Woie, leder i Natur og Ungdom.

Borgarting lagmannsrett slo fast at miljøparagrafen er en rettighetsbestemmelse som gir alle rett til et levelig miljø, og at Norge har et ansvar for klimapåvirkningen som norsk olje og gass brent i utlandet forårsaker.

Det er helt gratis: Ved å registrere deg med Vipps får du våre nyhetsbrev rett i innboksen 3-4 ganger per uke. Dette er en enkel støtte fra deg, og vi får flere faste lesere. Registrer deg med Vipps, helt gratis. Tusen takk!
Registrer deg med med Vipps Logg inn uten passord med Vipps!

Høyesterett skal også vurdere på nytt om Stortingets beslutning om 23. konsesjonsrunde ble påvirket av regnefeil i den økonomiske analysen av fremtidige inntekter ved oljeboring i nord.

Greta Thunberg er støttespiller i klimasøksmålet

Greta Thunberg har har tidligere gitt 250 000 kroner til arbeidet med klimasøksmålet mot den norske stat. Nå går hun ut med støtte til saksøkerne:

– Å åpne for mer oljeboring i en klimakrise er helt virkelighetsfjernt. Olje er olje uansett hvor den brennes og av hvem. Hvordan kan et rikt land som Norge tenke så kortsiktig? Olje truer vår og framtidige generasjoners rett til et levelig klima og derfor støtter jeg kampen de norske organisasjonene fører mot den norske stat, sier Greta Thunberg ifølge pressemeldingen til Greenpeace og NU.

Dette er klimasøksmålet

  • Natur og Ungdom og Greenpeace saksøkte i 2016 den norske staten for åpningen av ny oljeboring i Barentshavet gjennom 23. konsesjonsrunde. Besteforeldrenes klimaaksjon og Naturvernforbundet er partshjelpere.
  • Organisasjonene mener at oljeboringen bryter med miljøparagrafen § 112 i Grunnloven som slår fast at borgerne har rett til et levelig miljø og at staten skal iverksette tiltak som sikrer denne retten.
  • Staten har vunnet i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett, men miljøorganisasjonene har nå anket til høyesterett.
  • Klimasøksmål i både Nederland og England har vunnet i retten.
Støtt Transit Magasin
Kjære leser. Vårt mål i Transit Magasin er å levere kvalitetsjournalistikk om globale spørsmål. Vi trenger din støtte for å kunne levere mer kritisk og uavhengig global journalistikk. Det beste bidraget er å tegne et abonnement ved å benytte en av knappene nedenfor. Det er også mulig å gi engangs støttebeløp. Tusen takk for ditt bidrag!

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Vennligst skriv inn din kommentar!
Vennligst skriv inn navnet ditt her