Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett
Frontrunner Publishing - enkel og effektiv avis på nett

Blir ikke enige om tiltak i Malawi. Lockdown stanset

Regjeringens planlagte lockdown ble stanset av retten. President Peter Mutharika lover støtte til de fattigste, men får kritikk fordi summen som loves ikke er tilstrekkelige til å brødfø en familie.

En markedsplass utenfor hovedstaden Lilongwe. Foto: Utviklingsfondet / Tine Poppe

— Beslutningen om nedstengning ble utfordret av Human Rights Defenders Coalition fordi den ikke inneholdt tiltak for å hjelpe de fattigste gjennom krisa og dermed krenket deres rettigheter, sier Jan Thomas Odegard, leder for Utviklingsfondet i en pressemelding.

En rettsinstans i Malawi satte tirsdag en stopp for myndighetenes planlagte 21-dagers nedstengning av landet, på ubestemt tid. Som en rekke andre land var nedstengningen, som ble kunngjort av presidenten tidligere i april, et tiltak for å hindre smittespredningen av covid-19 i landet.

Nedstengningen ble umiddelbart bestridt av landets menneskerettighetskoallisjon med grunnlag i manglende kompensasjoner for å sikre liv og helse for landets fattigste.

Lover støtte til de fattigste

I en nylig TV-sendt tale uttalte presidenten at regjeringen vil utbetale kontanter for å støtte malawiere som normalt er avhengige av å selge varer på lokale markeder for å skaffe inntekt. Regjeringen skal sørge for at minst 172.000 husholdninger får denne støtten, noe som utgjør omtrent 35 % av den urbane befolkningen.

— Hvert hushold vil få elektroniske utbetalinger på 35.000 MKV hver måned, og summen er basert på regjeringens satser for minstelønn, uttalte president Peter Mutharika.

Betalingene på 35.000 MVK utgjør omtrent 50 amerikanske dollar i måneden, og er beregnet å vare i seks måneder. Folk i samfunnskritiske yrker vil bli unntatt fra portforbudet, men mange er nå bekymret for restriksjonene på reiser innad i landet, samt at de bli hindret i å gjøre jobben de normalt gjør, slik at de vil oppleve å gå tom for mat.

— At like mange frykter matmangel i det sørlige Afrika som å bli smittet av Covid-19, viser at koronakrisa allerede er i ferd med å bli en matkrise. Når 80 % av nesten 5000 i 12 land i en GeoPoll-undersøkelse sier de frykter at krisa fører til at de vil mangle mat, må det å trygge matsikkerheten bli like viktig for myndighetene som å hindre videre spredning av viruset, sier Odegard.

Forslaget om å betale ut penger til de fattigste er en respons til aktivistene som for to uker siden protesterte mot myndighetenes foreslåtte lockdown med portforbud. Lockdown ble aldri effektuert på grunn av protestene som igjen førte til at det ble stoppet i retten.

Mener tiltakene er utilstrekkelige

Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets kontor i Malawi. Foto: Utviklingsfondet

Victor Katchika-Jere ved Utviklingsfondets landkontor i Malawi forteller at folk flest er misfornøyde med den foreslåtte utbetalingen fra regjeringen, og sier summen de tilbyr ikke vil være nok til å brødfø en familie på fem i 21 dager. Han mener summen må over 50.000 MVK.

— Den generelle stemningen blant befolkningen er at lockdown ikke er veien å gå, men heller at regjeringene får økt testfrekvensen slik at alle blir testet og at de som tester positivt blir satt i karantene av myndighetene på et egnet sted. På denne måten ville det ikke være behov for lockdown, sier Katchika-Jere.

Presidenten uttalte at de ville begynne med registreringen av de som hadde krav på utbetalinger neste måneder. Foreløpig er det ikke uttalt når utbetalingene starter, eller når markedene i de store byene forventes å stenge.

Presidenten har også omstrukturert det regjeringsutnevnte utvalget som jobber med korona. Nå heter det “Presidential Taskforce on Corona Virus” og er satt sammen av et bredt utvalg representanter fra akademia, medisin, politikerer fra både posisjon og opposisjon, sivilt samfunn og flere andre.

Dette skjer etter kritikk av den opprinnelige gruppen som ble satt ned.

LES OGSÅ

FØLG

1,627FansLik
512FølgereFølg
924FølgereFølg
- Annonse -spot_img

SISTE NYTT